Så ser du solförmörkelsen

Uppdaterad
Publicerad

På fredag förmiddag kan hela Sverige se hur månen delvis förmörkar solen. Skådespelet börjar vid niotiden i södra Sverige och slutar vid ett.

På fredag lägger sig månen framför solen, men hur mycket man kan se av solförmörkelsen beror på var man befinner sig. Solen kommer att vara drygt 90 procent förmörkad i norra Sverige, och ungefär 80 procent i Skåne.

Trots att det bara är en liten bit av solen som sticker fram bakom månen så lyser solstrålarna så starkt att du riskerar skada ögonen om du tittar på solen utan speciella solförmörkelseglasögon.  Äger du inte ett par sådana går det också bra att projicera solens strålar på ett papper. Låt strålarna gå igenom en fältkikare och fånga upp dem på ett papper. Du kommer att se en skiva som långsamt glider över solens yta från höger. Och kanske kommer du att känna hur temperaturen sjunker, och kanske förnimma att ljuset förändras. Solen lyser med ett hårdare sken.

Den totala solförmörkelsen

Stjärnorna tänds

För att uppleva hela skådespelet ska man befinna sig på en plats där solen förmörkas totalt, och i morgon är det bara på Färöarna och på Svalbard som det är möjligt. Vid en total solförmörkelse glider månen in över solen och lägger sig som en stor svart propp över solen. För den som befinner sig mitt under månens långa skugga blir himlen mörk som på natten och stjärnorna tänds under några minuter. Men det mest unika är att solens atmosfär, koronan, går att se med blotta ögat. Och har man tur kan man med en enkel fältkikare också se solens protuberanser. Det är gas och plasma som kastas ut från solens yta och ser ut som röda plymer.

Solförmörkelsefeber

Globalt sett är solförmörkelser ganska vanliga och inträffar en till två gånger per år. Dessvärre sker de ofta över obebodda områden som Antarktis eller tvärs över Atlanten. Men om två år kommer det bli solförmörkelsefeber i USA. Den 21 augusti 2017 kommer solen att bli totalt förmörkad från östkust till västkust.

Sist en total solförmörkelse drabbade Sverige var 1954. Nästa gång det inträffar är den 16 oktober 2126.

Solförmörkelser

Vill du ha alla tider för solförmörkelsen i Sverige? Se astroinfo.se

Tidskriften Populär Astronomi visar hur du kan projicera solens strålar på ett papper.

Det kommer finnas flera livesändningar som visar den totala solförmörkelsen. Här är en länk.

Lista över kommande solförmörkelser.

Nasas grafik över solförmörkelsen 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den totala solförmörkelsen

Mer i ämnet