Säffle kommun lägger årligen runt 100 000 kronor för att Räddningstjänsten ska åka på alla Prio-ett-larm. Foto: SVT

Säffle betalar för att behålla IVPA-utryckningarna

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan ändrades reglerna för vilka IVPA-larm som Räddningstjänsten i Värmland åker ut på till patienter innan ambulansen är på plats. Men vissa kommuner i länet betalar fortfarande pengar för att behålla den snabba räddningsinsatsen till sina kommuninvånare – bland annat i Säffle.

– Vi vill att invånarna ska känna sig trygga, säger Dag Rogne (C) kommunalråd i Säffle.

Före år 2016 åkte Räddningstjänsten ut på flera typer av Prio 1-larm för att hjälpa till med livsuppehållande insatser innan ambulans hann fram, så kallade IVPA-larm – i väntan på ambulans.

Nu gäller bara tre kriterier för att Räddningstjänsten ska åka: hjärtstopp, stor yttre blödning och hotad luftväg. Räddningstjänsten åker på dessa om ambulansen är längre än tio minuter bort från patienten.

Insatserna gjorde ingen nytta rent medicinskt

Förändringen skedde, enligt Christer Lagerberg som är tillförordnad verksamhetschef för ambulansen och 1177 i Värmland, eftersom man inte hade någon evidens för att insatserna gjorde nytta – rent medicinskt.

Men i tre värmländska kommuner: Arvika, Eda och Säffle samt på orterna Ekshärad och Lesjöfors – går kommunen in och betalar extra för att låta Räddningstjänsten åka på betydligt fler larm. Säffle kommun lägger årligen runt 100 000 kronor för att Räddningstjänsten ska åka på alla Prio-ett-larm. Förra året åkte Räddningstjänsten från stationerna i Säffle, Nykroppa och Nysäter på 126 IVPA-larm.

– Kan man rädda liv så är det alla gånger värt det, säger Dag Rogne (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.