Säffle satsar på 50-talet

Publicerad

Säffle är den sista köpingen i landet som blev stad. Året var 1951 och eftersom bland annat Säffles stadsmiljö är så unik satsar kommunen i år på att fira 50-talet hela året.

Stadsomvandlingen på femtiotalet började vid Kanaltorget med Stadshuset som ritades av arkitekten Nils Einar Eriksson efter en arkitekttävling. Men sen var det Säffles egen stadsarkitekt Carl Waldenström som skapade nästan alla bostads- och butikshus under de här åren.

– Om man tittar på fasaderna så präglas de av rött tegel. Det var ett tidstypiskt byggmaterial, men det har också att göra med att Säffle hade sitt eget tegelbruk som har levererat merparten av allt fasadtegel, säger byggnadsarkitekt Andreas Hansen.

”Säffleborna bör vara stolta”

Putsade hus i gult hör till undantagen, men de finns i 50-talsstaden. Att blanda material var annars populärt under perioden. Klinker, mosaik, puts och tegel samsades på fasaderna ibland. Lika tidstypiska som allt fler bilplatser är balkongerna med sinuskorrugerad plåt. Entrédörrar i ek eller teak, ibland med etsat glas. Hantverksskickligheten stod fortfarande högt i kurs.

– Jag tycker att Säffleborna bör vara stolta över sina röda tegelhus. De beträttar inte bara stadens historia utan också en historia om Sveriges väg till ett välfärdssamhälle, säger Andreas Hansen.

Varför satsar ni så hårt på 50-talet?

– När Värmlands museum gjorde en kartläggning förra året upptäckte vi att vi har en ganska unik 50-talsbebyggelse i Säffle. Något man kanske inte tänker på så mycket till vardags. Att det var både intressant och värt att bevara. Samtidigt har vi alla fina raggarbilar från 50-talet, Gunnel Eklunds 50-talsrum i Svanskog. Det finns en hel del, säger Kerstin Einevik-Bäckstrand (C), ordförande i kulturnämnden.

Stadshusets femtiotalsmiljö är unik, med bland annat Rudolf Perssons intarsiavägg och originalmöblerna från Bröderna Jakobssons träindustrier, en av flera möbelfabrikanter i dåtidens Säffle.

– När det kommer folk utifrån blir de väldigt förvånade och tycker att stadshuset är så fint. Förhoppningsvis kommer det både att väcka intresse hos Säffleborna men även locka hit lite folk, säger Kerstin Einevik-Bäckstrand (C), ordförande i kulturnämnden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.