Listeria hittades i ost från en värmländsk gårdsbutik. Foto: TT

Samband mellan listeria i ost och dödsfall bekräftat

Uppdaterad
Publicerad

Proverna från tre listeriasmittade personer i Värmland, av vilka två avlidit, har nu analyserats och jämförts med bakteriestammarna som hittats i ost från ett gårdsmejeri samt i golvbrunnar och utrustning i en charkanläggning.

– Vi kan konstatera att i ett av dödsfallen fanns samma bakteriestam av listeria som i ost från gårdsbutiken men vi vet inte säkert om det var den direkta orsaken till dödsfallet, det är upp till sjukvården att avgöra, säger smittsskyddssamordnaren Mats Lindblad på Livsmedelsverket.

Två av de tre listeriafallen har ett samband med den värmländska charkanläggningen. Folkhälsomyndigheten har konstaterat att den bakteriestam som fanns hos personerna stämmer överens med den som fanns på utrustning i charkanläggningen.

Däremot hittades inga listeriabakterier i deras charkprodukter. Mats Lindblad betonar att det inte heller där säkert kan anges som direkt orsak till dödsfallet.

Startat igen

– Anläggningen har städats och desinficerats och produktionen har börjat igen. Vi kommer att göra en uppföljande provtagning, troligen denna vecka, förklarar Mats Lindblad.

Gårdsmejeriet har lagt ner sin verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.