Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gruppledaren Lena Olsson (SD) och ordförande Solveg Svendsen (SD) som skrivit motionen om matlådor från skolkök till äldre i Grums kommun. Foto: SVT/ Elin Johansson

SD-förslaget utreds i Grums: Äldre ska kunna köpa matlådor från skolkök

Publicerad

Äldre personer i Grums borde kunna köpa mat från centralköket på Jättestenskolan i Grums. Det föreslår Sverigedemokraterna i kommunen – och nu ska frågan utredas.

Enligt SD-motionen handlar förslaget om äldre i Grums som fortfarande bor hemma eller har hemtjänst. Tre till sju dagar i veckan bör de ges möjlighet att köpa matlådor som tillverkas vid centralköket på Jättestenskolan.

Tanken är att maten ska levereras kyld i samband med kommunens nuvarande matleveranser eller när hemtjänsten besöker brukaren.

– Vi har bekanta som är äldre och som oftast äter fryst mat från mataffärer. Jättestenskolan har bra och fin mat, säger Solveg Svendsen, ordförande för Sverigedemokraterna i Grums.

SD-gruppledaren: Inte mer jobb för hemtjänsten

Partikollegan Lena Olsson instämmer, och tror inte att det skulle bli mer jobb för hemtjänsten om förslaget blir verklighet.

–Ju fler som väljer matlådan, desto mindre matlagning skulle det bli för personalen, säger Lena Olsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Grums.

Frågan om matlådor för äldre i Grums undersöks

Socialchefen i Grums kommun, Maria Jörnmyr, stänger inga dörrar och säger att förslaget om en matlådesatsning för äldre nu ska undersökas:

– Vi kommer att utreda och prata med berörda områdeschefer för att kunna titta på förutsättningarna för att kunna genomföra detta och ge ett svar till politiken som de får ta ställning till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.