Här lämnas namnunderskrifterna över till kommundirektör Ulf Nyqvist. Foto: SVT

SD lämnade över namnunderskrifter mot moské

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna överlämnade under måndagen över totalt 8.490 namnunderskrifter för en folkomröstning i frågan om moskébygget på Rud. Nu återstår det att se om de underskrifterna kan påverka politikerna att rösta igenom en folkomröstning.

Det var kommundirektör Ulf Nyqvist som under måndagsförmiddagen tog emot kassen med namnunderskrifterna.

– Vi tar emot dem nu och sedan kommer de att registreras på vanligt sätt, förklarade han.

Kommunfullmäktige sa i mitten av juni ja till den nya detaljplan som innebär att Islamiska kulturföreningen i Karlstad får lov att bygga en moské i den gamla rondellen på Rud. Men Sverigedemokraterna har sedan i slutet av februari samlat in namnunderskrifter där man begär en folkomröstning i frågan.

LÄS MER: Ja till moské på Rud

När beslutet togs i fullmäktige hade man samlat in 5.800 namnunderskrifter. Under måndagen lämnade man in nästan 8.500. vilket är mer än de 10% av den röstberättigade befolkningen som krävs för att fullmäktige ska ta upp frågan på nytt.

Oklart om folkomröstningen blir av

Men för att få till en folkomröstning behöver Sverigedemokraterna få med sig flera partier. I nuläget har de fyra mandat i fullmäktige och det krävs att 21 ledamöter av 61 säger ja.

– Chanserna finns ju. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade ju emot förslaget i kommunfullmäktige och får vi dem med oss så har vi ju den tredjedel som krävs för att kunna genomföra en folkomröstning, säger Ljubica Jasic Modin, gruppledare för Sverigedemokraterna i Karlstad.

Kommunalråden Per-Samuel Nisser (M) och Erik Nilsson (KD) har tidigare sagt till SVT Nyheter Värmland att han inte ställer sig bakom Sverigedemorkaternas krav på folkomröstning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet