Foto: SVT

Selmas advokat kritisk mot hanteringen

Publicerad

Emilie Hillert, som är Selma Yohannes svenska advokat, är kritisk till hur svenska myndigheter hanterat Selma.
– Hon är ett barn och hon bör behandlas som det, säger Emilie Hillert.

Hon anser att myndigheterna gjort ett antal fel. Till exempel att Migrationssverket inte tagit hänsyn till att situationen för Selma försändrades när hon flydde från sin mamma.

Migrationsverket har tidigare hänvisat till ett beslut om avvisning från 2015 som gällde hela Selmas familj.

Sedan dess har Selma och hennes syster flytt från sin mamma på grund av missförhållanden i hemmet och hon har sökt asyl i Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Men Migrationsverket meddelade att tidigare beslut låg fast.

– Efter 2015 har det hänt massor av saker, men det är ingenting som har beaktats av myndigheterna, säger Emilie Hillert.

Ändra tagna beslut

Hon pekar också på barnkonventionen som säger att ”barnets bästa ska komma i främsta rummet” och som blir svensk lag om ett år, 1 januari 2020, men som redan nu ska gälla.

– Det enda rimliga är förstås att Selma ska komma tillbaka till Sverige. Man bör behandla henne efter vad som är bäst för henne. Det finns möjligheter att ändra på de beslut som är tagna, säger Emilie Hillert.

Migrationsverket uppger i ett mail att ”ärendet har tidigare prövats av migrationsdomstolen i Stockholm och grunden till avvisningen är att familjen hade ett uppehållstillstånd i Italien”.

”Avvisat hennes yrkande”

Men kritiken gäller just att verket inte ändrat sin bedömning efter att omständigheterna förändrats.

”Om det framkommer nya omständigheter som Migrationsverket inte har prövat tidigare har man rätt att lämna in en ansökan om verkställighetshinder. Då tar Migrationsverket ställning till det nya skyddsskälen.” skriver verket i ett mail.

– God dag yxskaft har aldrig känts mer passande, svarar Emilie Hillert. Kritiken består ju i att Selma de facto har givit in en ansökan om verkställighetshinder men att verket inte har tagit ställning till de nya omständigheterna. De har ju avvisat hennes yrkande om att beviljas en ny prövning, och alltså inte gjort någon bedömning i sak.

I övrigt kommenterar Migrationsverket inte kritiken mot hanteringen utan säger att det är sekretess i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet