Sextonåring sattes i förvar

Publicerad

16-åriga Selma Yohannes i Filipstad skulle på möte på Migrationsverket förra veckan. Där väntade två poliser som tog 16-åringen till förvar i Märsta. Och hon vet fortfarande inte riktigt varför.
– Jag var jätterädd. Det var läskigt, säger Selma.

Hon kallades till ett möte på Migrationsverket i Karlstad. Där väntade två poliser som tog med henne. Enligt Selma fick hon inte veta vart hon skulle och de tog hennes telefon.

– Jag förstod inte vart vi skulle och jag var rädd, säger sextonåriga Selma Yohannes.

”Jag blev helt chockad”

Ingen i familjen som Selma bor hos blev underrättad om att polisen tagit henne.

Efter ett par timmar i förvaret i Märsta fick Selma lov att ringa. Hon kontaktade då Viktoria Sterner som hon känner väl.

– Jag blev helt chockad. Hon är 16 år, säger Viktoria Sterner.

På Migrationsverket kan man inte kommentera det enskilda ärendet på grund av sekretess, men svarar i ett mail att det är endast i undantagsfall som ensamkommande barn ska tas i förvar.

Släpptes efter två dagar

Efter att ha suttit i förvaret i nästan två dagar släpptes Selma plötsligt. Och det vet hon inte heller vad det beror på.

– De sa att jag inte kunde vara där i 72 timmar, men jag är inte säker på varför ändå, säger Selma.

Viktoria Sterner som är aktiv i nätverket Världen i Värmland har skrivit om händelser på sociala medier – och många har reagerat starkt.

– De reagerar väl på att man sätter ett barn i förvar och beter sig på det här viset. Det är riktigt, riktigt illa, säger Viktoria Sterner.

”Jag känner ingen där”

Selma har varit på flykt sen hon var 9 år. Hon har flytt både från hemlandet Libyen och från sin familj och är utan föräldrar i Sverige. Det finns ett beslut om att hon ska utvisas till Italien, ett av länderna som hennes mamma tog barnen till på flykten. Men där har Selma ingen.

– Jag känner ingen där. Jag kommer att vara ensam där. Det är jätteläskigt, säger Selma Yohannes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet