Foto: SVT

Shakedown på sparsamma däck

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rallyt startade klockan 8:00 i morse. Många hade tagit sig ut i skogen för att se förarna testa bilarna på shakedown.

I skogen mellan Torsby och Östmark går shakedownsträckan i årets rally. Där kan förarna en sist gång innan tävling testa bilarna i full fart, för att sen göra eventuella finjusteringar. Men i år spreds en besvikelse bland åskådarna. Det gick inte tillräckligt fort.
– De rullar ju igenom, det går för sakta, säger Tommy Träff från Jönköping som tittar på sitt trettionde rally.

Och SVT:s egen rallyexpert håller med. Han är kritisk mot reglerna som gör att förarna sparar på däcken och kör försiktigare på shakedown.

– Det är så dumt att de här däcken de kör med här ingår i tävlingen, det är en dum regel, det är inte förarnas fel, säger Jonas Kruse.

– Det är många som har kommit ut för att se det här och de som har gjort iordning sträckan har gjort ett jättejobb, säger Jonas Kruse.

Läs mer: Följ vår rallybevakning

Han tycker att det borde vara fyra däck dedikerade till shakedown som de inte får använda i tävlingen.

– Ändrar de inte på de här reglerna kommer inte jag att titta på shakedown nästa år, säger Tommy Träff, och hans kompisar från Jönköpingsgänget instämmer.

Men om det finns ett missnöje över själva hastigheten, finns det annat som är är betydligt bättre än till exempel förra året då shakedown ställdes in, rallyvädret är betydligt i år.

– Det är jättebra, kanske lite lite snö, det kommer att bli ett oerhört roligt rally, med bra underlag, det kommer att gå fort, säger Jonas Kruse.

Läs mer: Pontus Tidemand inför VM-Rallyt

Vem vinner i år?

– Jag vill sticka ut hakan och säga Tänak, han kommer att vinna, han har visat en mognad under förra året och även i Monte Carlo, säger han

Och Pontus Tidemand, hur går det för honom tror du?

– Det finns bara en sak som gäller och det är seger. Han ska vinna hela WRC2, för att sen ta klivet upp till WRC, det är målet han har själv och de krav han har på sig, säger Jonas Kruse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2017

Mer i ämnet