Foto: SVT

Sista dagen för inlämning av illegala vapen

Publicerad

Idag är sista dagen för att lämna in illegala vapen under polisens nationella vapenamnesti. I Värmland har det kommit in mest vapen för jakt, men också ett och annat med en intressant historia.

För att ha ett vapen krävs licens, enligt den svenska vapenlagen. Och om man av någon anledning inte har det kan man lämna det ifrån sig till polisen under en vapenamnesti, för att inte riskera att åtalas för brott mot vapenlagen. Vapenamnestin har pågått sedan februari och innan amnestins sista dag är över har polisen i Värmland fått in ungefär 300 illegala vapen. Det är hälften mot vad som samlades in under förra omgången år 2013.

– Jag vet ju inte hur mycket som är kvar i stugorna runt om i regionen, men det är ändå ett ganska gott resultat, säger Christian Eriksson, gruppchef för vapenhandläggarna på polisen i Värmland.

”De tar aldrig slut”

Under amnestin har det kommit in allt från enhandsvapen i form av allehanda pistoler till olika vapendelar. Men det vanligaste vapnet som kommer in i Värmland är utan tvekan gamla jaktvapen, kaliber 12.

– Det var ett universalt jaktvapen som fanns i varje stuga, de tar aldrig slut, säger Christer Sjögren, vapentekniker på polisen i Värmland.

Nu kontrollerar polisen alla inlämnade vapen så att de inte finns med i några register, sedan skickas de till Nationellt forensiskt center.

– Vi söker även i internationella register och ser att de inte finns med där. Är det så att de inte finns med i något register då går de till skroten, säger Christer Sjögren, vapentekniker på polisen i Värmland.

Så många skjutvapen har lämnats in under tidigare amnestier

1993: ca 17 000

2007: ca 14 000, varav ca 600 i Värmland

2013: ca 15 000, varav ca 600 i Värmland

2018 års vapenamnesti är den fjärde i Sverige. Fram till den 26 april hade det kommit in 9784 vapen och vapendelar i hela landet. I Värmland hade det kommit in cirka 300 vapen under amnestins sista dag, den 30 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.