Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Harald Riddersand berätta om hur sökandet efter ägare påverkar verksamheten, och vad han tror att den nya lagen kan ge för effekt på sikt. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Sista sommaren då katter får vara utan id-märkning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet blir det lagkrav på att djurägare ska id-märka sina katter och registrera dem hos Jordbruksverket – något som bland annat katthemmet Hemlösa Tassar i Karlskoga välkomnar.

– Vi lägger väldigt mycket tid på att att försöka hitta ägare till katter som vi märker är vana vid människor. Men det är näst intill omöjligt utan id-märkning, säger Harald Riddersand, volontär och styrelseledamot för Hemlösa Tassar.

Sommaren brukar ofta innebära en topp för antalet hemlösa katter som kommer till deras verksamhet. Men Harald Riddersand tror att det dröjer innan effekten av lagen, som börjar gälla den 1 januari 2023, märks av.

I klippet: Harald Riddersand berättar om hur sökandet efter ägare påverkar verksamheten, och vad han tror att den nya lagen kan ge för effekt på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.