Sjöräddningen har allt svårare att bemanna sina räddningsbåtar

Sjöräddningen känner oro inför båtsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar båtsäsongen igång och många båtägare sätter sina båtar i sjön. Samtidigt är Sjöräddningen i Kristinehamn orolig över sjösäkerheten då de får allt färre som vill ställa upp som frivilliga i verksamheten. Nu oroar man sig för att man i ett skarpt läge inte ska kunna bemanna sina räddningsbåtar.

– Vi har tappat väldigt mycket folk. För två år sedan var vi tjugo aktiva, nu är vi åtta, berättar Lars Johansson innan han styr räddningsbåten Victoria ut från bryggan.

Lars Johansson har ställt upp som frivillig i Sjöräddningssällskapet sedan april 2001 och i år firar han tjugo år som sjöräddare. Han känner stor oro för att han kan komma i den situationen då han inte kan bemanna räddningsbåten och rycka ut i ett skarpt läge.

– Ja, jag är orolig. Det känns inte alls bra.

Svårt att bemanna

I Kristinehamn finns tre enheter att skicka ut på vattnet när olyckan är framme. Den 12 meter långa och tolv ton tunga räddningsbåten Victoria klarar nästan allt berättar Jessica Lindqvist.

– Här finns ju allt, brandutrustning, sjukvårdsutrusning, vi kan ta med ambulanspersonal och polis. Och trots hennes storlek och tyngd så går hon inte speciellt djupt, säger hon.

Men att bemanna Victoria kräver minst tre personer, helst fyra berättar Lars Johansson, så för att klara sommarens båtsäsong krävs en tillfällig lösning.

– Ja, vi har blivit lovade att få låna en mindre båt som bara kräver två mans besättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.