• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Östlund från Sala med sin båt som tog in vatten via aktern och slog till sist runt. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Johan tog upp sjölivet igen efter 20 år – båten sjönk på 20 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Efter en paus på två decennier bestämde sig Johan Östlund från Sala att återuppta sitt sjöliv – men återkomsten på sjön höll på att sluta riktigt illa. Helt plötsligt började båten ta in allt mer vatten och kantrade till slut, och Johan klamrade sig fast i den upp och nedvända båten samtidigt som han larmade 112.

– Det var för stora vågor som sköljde in bakifrån över motorn, mellan 20-30 sekunder sen var det över, säger han.

Det var en mörk augustikväll vid Kattskär på Mälaren när Johan Östlund från Sala och två andra ombord fick problem att hålla vattnet utanför båten. Båten vattenfylldes och kantrade snabbt.

Första båten som passerade var en passagerarbåt som plockade upp gänget ur vattnet. De fick sedan hoppa över till sjöräddningen, där de torkade sig. Den kapsejsade båten, som låg i farleden, bogserades in till land.

I klippet berättar Johan Östlund om fisketuren som utvecklade sig till en dramatisk sjöräddning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.