Joakim Brosten är stationschef på Sjöräddningssällskapet i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Sjöräddningssällskapet: Nya båtägare saknar rätt kunskaper

Uppdaterad
Publicerad

Antalet småbåtar ökar med cirka tio procent årligen. Men trenden har en baksida: nya båtägare saknar i allt högre grad rätt kunskap för att kunna navigera sin båt på ett säkert sätt.

Det menar Sjöräddningssällskapet i Västerås som hjälper båtägare i nöd i västra Mälaren, från Granfjärden i öster till Galten i väster. De har fått rycka ut oftare den här sommaren än tidigare somrar, och det är främst nybörjare som hamnar i sjönöd.

Utryckningarna kan bland annat kan bestå av att någon fått problem med motorn eller gått på grund.

– Bara för att det finns en vattenyta betyder det inte att det är djupt överallt, säger Joakim Brosten, stationschef Sjöräddningssällskapet.

Dubblering av uppdrag 2020

Under året har Sjöräddningssällskapet i hela landet utfört 3 970 förebyggande utryckningar fram till och med den 17 augusti, att jämföra med 2 570 uppdrag under samma period 2019. Det innebär en ökning med 54 procent.

– Jag har inte lokal statistik, men siffrorna stämmer väl överens med min upplevelse hur det har sett ut på Mälaren i sommar, säger Joakim Brosten.

Assistansuppdrag för Sjöräddningssällskapet (riket) 2020:

Maskin/propellerhaveri (2654)

Bränslestopp/starthjälp (439)

Grundstötning (382)

Diverse i propellern (105)

Vatteninträngning (76)

Källa: Sjöräddningssällskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.