Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror du på att butiken brunnit ned? – I klippet summerar SVT:s reporter Hanna Eklund den första rättegångsdagen mot kvinnan som står åtalad för att ha orsakat branden i en matbutik i Västerås. Foto: Caroline Slotte/SVT

Misstänkta kvinnan svarade bara på en fråga – så var första rättegångsdagen om branden på Ica Haga i Västerås

Publicerad

Under den första dagen i rättegången berättade kunder och butiksanställda om den dramatiska händelsen i samband med branden på Ica Haga.

Kvinnan, som står åtalad för bland annat grov mordbrand, var fåordig och svarade bara på en fråga.

– Jag blev chockad, hon var en av våra stamkunder och i min värld skulle hon aldrig kunna göra något sådant här, säger en av butikens anställda om kvinnan som han hade träffat många gånger i butiken och då uppfattat som trevlig.

Den här dagen, juldagen förra året, var allting annorlunda. Kvinnan betedde sig enligt flera målsägande och vittnen som om hon var väldigt arg och förvirrad. Efter att ha försökt handla på krita och inte blivit utsläppt genom dörrarna visar övervakningsfilmerna hur hon sparkar sönder glasdörrarna för att en stund senare komma tillbaka in i butiken och sätta eld på gratulationskorten.

Branden på Ica Haga i Västerås

Många vittnesskildringar

– Jag tänkte att något måste ha hänt, den här människan är jättesjuk, säger den butiksanställda.

Ett annat vittne, som var i affären för att köpa blommor till juldagsfirande hos sin dotter, hörde den misstänkta skrika på väg ut från butiken.

– Hon skrek att någon borde ringa brandkåren, så att de kunde skjutsa henne till några släktingar i en annan stad.

På måndag, som är den andra och avslutande rättegångsdagen, kommer anställda i räddningstjänsten att vittna.

Hör dramatiska larmsamtalen till SOS: ”Hoppas inga kunder är kvar”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fy fan, jag får panik” – hör larmsamtalen till SOS under händelserna på juldagen då Ica Haga i Västerås sattes i brand. Foto: Räddningstjänsten Mälardalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Ica Haga i Västerås

Mer i ämnet