Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Jag kände att jag inte hade några alternativ kvar, sa Andreas Thörn i förra veckan. Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/IBL

Sverige frias av Europadomstolen för dom i uppmärksammat cannabisfall

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen från Europadomstolen om Högsta domstolens beslut att fälla ryggmärgsskadade Andreas Thörn för ringa narkotikabrott. Europadomstolen friar nu Sverige. 

Ryggmärgsskadade Andreas Thörn odlade och brukade cannabis för att lindra sin kroniska smärta och fälldes för ringa narkotikabrott i Högsta domstolen 2017. Andreas Thörn, som bröt nacken när han var 15 år, friades först i tingsrätten 2015 för att senare fällas i Svea hovrätt och Högsta domstolen. I början av 2017 blev han dock en av de första i Sverige som fick naturlig cannabis utskrivet på recept.

Efter domen i Högsta domstolen bestämde sig Andreas Thörn för att driva vidare sitt fall till Europadomstolen då han anser att domen strider mot artikel åtta i Europakonventionen om rätt till respekt för privatliv, familjeliv, hem och korrespondens. Nu har domen kommit – och Europadomstolen anser inte att Sverige har brutit mot Europakonventionens artikel åtta.

”Skulle göra om det”

På sin Facebooksida kommenterar Andreas Thörn domen och skriver att han är besviken på svensk narkotikapolitik och kunskapen inom vården. Han säger även att han anser sig ha agerat utifrån de förutsättningar han hade då, och att det räddade hans liv.

”Jag skulle göra om det varje dag i veckan” skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.