Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Undersöka drivkrafter och motiv bakom bilresande och en övergång till mer hållbara färdmedel är viktigt” – hör Jessica Westman Trischler vid Karlstads universitet om forskningen. Foto: SVT

Sju aktörer söker svar i cykelforskning: Varför väljer svenskar bil istället för cykel?

Publicerad

Varför väljer många att låta cykeln stå och istället ta bil till jobb eller skola? Karlstads universitet ingår i ett samarbetsprojekt där man nu söker svar på frågan. Målet: Hitta faktorer som kan leda till beteendeförändringar.

Det är vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, på Karlstads universitet som det nu forskas på området. Man vill ta reda på vilka krafter som ligger bakom att folk låter cykeln stå och i stället väljer bil.

– Att undersöka drivkrafter och motiv bakom bilresande och en övergång till mer hållbara färdmedel är viktigt, utan denna förståelse är det svårt att få till långsiktiga beteendeförändringar, säger Jessica Westman Trischler, lektor i psykologi vid CTF.

Väntas presentera åtgärder – för cykel före bil i vardagen

I samarbetsprojektet ska man identifiera centrala hinder och drivkrafter när det kommer till val av transportslag.

Det ska sedan kunna presenteras lämpliga åtgärder för att förmå folk att välja cykel före bil på kortare resor i vardagen.

I videon ovan förklarar Jessica Westman Trischler vid Karlstads universitet hur studien ska gå till.

Cykelforskningen – Sju aktörer i samarbetet

  • Karlstads universitet
  • 2030-Sekretariatet
  • Akademiska Hus
  • Helsingborgs stad
  • Nordic Behaviour Group
  • Studio Berget
  • Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.