Efter stölder på sjukhus råder höjd säkerhet på Centralsjukhuset och de andra sjukhusen i länet. Foto: SVT

Sjukhusen i Värmland ökar säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga sjukhus i Värmland höjer nu säkerheten efter miljonstölden av medicinska instrument på Karlskoga lasarett för några veckor sen.

Liknande stölder rapporteras också från andra sjukhus i Sverige och även från flera länder i Europa och polisen tror att instrumenten, kallat endoskop, används av kriminella narkotika-ligor

Totalt i Sverige rapporteras stölder för 28 miljoner kronor

Under nio månader har det stulits 69 endoskopiinstrument med kringutrustning från fyra sjukhus till ett sammanlagt värde av runt 28 miljoner kronor, rapporterar Ekot.

Endoskopi innebär att man skickar in en liten kamera med lampa in i kroppen och kan på så vis undersöka insidan av tarmar och mage. En teori som polisen i Europa arbetar efter är att endoskopen används av kriminella för att kontrollera att personer svalt droger i samband med narkotikasmuggling. Polisens Nationella avdelning, NOA, i Sverige undersöker nu om det finns kopplingar mellan stölderna och man tittar även i Europa där liknande stölder har begåtts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.