CSK får bland annat kritik för att patienter vårdas på platser som inte är patientsäkra. Foto: svt

Skarp Ivo-kritik mot patientsäkerheten på Centralsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Patientsäkerheten vid Centralsjukhuset i Karlstad får nu hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Brister har medfört allvarliga vårdskador och risk för allvarliga vårdskador enligt IVO.

Ivo konstaterar att Region Värmland som vårdgivare inte säkerställt att sjukhuset har de vårdplatser som behövs inom den somatiska specialistsjukvården. Patienter vårdas på platser som inte är patientsäkra och får inte alltid sina behov av tillsyn, läkemedel och omvårdnad tillgodosedda. I Ivos beslut står att den främsta orsaken till det är bristen på sjuksköterskepersonal.

Uppfyller inte kraven

”Ivo bedömer därför att vårdgivaren inte planerar, leder och kontrollerar verksamheten så att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), HSL, upprätthålls” skriver Ivo i sitt beslut.

Kritiken kommer efter att Ivo i år gjort en nationell tillsyn av samtliga regioners sjukhusvård där man tittat särskilt på vårdplatser och bemanning.

Ivo vill nu att Region Värmland redovisar sin inställning till de brister som konstaterats.

Inte hunnit sätta sig in

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert säger till SVT att de fick rapporten under tisdagsförmiddagen och att hon ännu inte hunnit sätta sig in i den.

”Vi ska lämna ett svar till Inspektionen för vård och omsorg senast 24 januari 2023. Fram till dess kommer vi gå igenom rapporten och sätta oss in i den, och arbeta vidare med berörda personer”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.