Foto: Make my day

Skarp kritik mot höghus i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland riktar skarp kritik mot det planerade höghusbygget i centrala Karlstad.

I ett yttrande skriver man bland annat att planförslaget, i dess nuvarande utformning, kan innebära ”en risk för påtaglig skada på riksintresset Karlstads stadskärna”. Detta med tanke på hus man har planerat att bygga huset samt själva höjden i sig.

Dessutom menar länsstyrelsen att planen riskerar ”att påtagligt skada upplevelsen av de kulturhistoriska värdena inom kvarteret Almen”.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Länsstyrelsen hävdar vidare i yttrandet att man hellre ser att huset byggs mer anpassat till området, exempelvis genom att det byggs lägre.

”Inte oväntat”

Erik Nilsson (KD) är ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Karlstad och är inte förvånad över synpunkterna som framkommit i yttrandet.

– Det är väl bra att de är tydliga med vad de tycker. Att ha en bra dialog med Länsstyrelsen är viktigt.

Vad det oväntade synpunkter tycker du?

– Nej, det var det inte. Det är väl just höjden som har varit omdiskuterat i både media och bland allmänheten.

Från kommunen kommer man så småningom att sammanställa alla yttranden.

– Länsstyrelsen är ju en av flera som kommer med synpunkter i det här yttrandeförfarandet. Vi får sätta oss sedan och sammanställa dessa synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet