Nedläggningen av estetsärskolan kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet om att gymnasiesärskolans estetprogram på Sundstagymnasiet i Karlstad läggs ned. Beslutet motiveras med att det är svårt att hitta praktikplatser till eleverna. Något som varken lärare eller elever själva håller med om.

– Vi vet att det finns intresse att ta emot eleverna, säger läraren Anette Karlsson.

Det är en tung stämning på Sundstagymnasiet idag. Lärarna och de 18 eleverna på estetprogrammet jobbar med att smälta sina känslor efter gårdagens besked om att programmet ska läggas ned.

Nedläggning av estetprogrammet

– De ska ju vara jämställt i Sverige. De övriga får ju gå här, men de som har ett särskilt behov, ska inte de få gå här? säger Marie Broström, elev på det estetiska programmet, som tycker synd om kommande gymnasieungdomar som inte får gå estetprogrammet.

”Finns praktikplatser”

Det var Karlstad-Hammarös gymnasienämnd som fattade beslutet om att lägga ner programmet. Innan dess gjorde gymnasieförvaltningen en utredning som visar att det knappt finns några möjligheter alls för eleverna att få praktikplatser på länets olika kulturinstutioner. Anette Karlsson tycker inte att det behöver betyda att eleverna inte kommer få praktisera, hon menar att det finns andra arbetsplatser som de kan göra praktik på.

– Vi vet att det finns intresse att ta emot eleverna, men det är inte bara i kulturinstitutioner eller stora estetiska institutioner som våra elever kan vara, säger hon och fortsätter.

”Betytt mycket”

– Om man tittar på programmål, som är från Skolverket, så får vi även vara på butiker eller förskolor.

Ida Karlsson går sitt första år på estetprogrammet och när hon sökte in för ett år sedan fanns det risk att programmet skulle försvinna redan då. Hon minns att hon tyckte det var jobbigt och därför känner hon för de som vill börja nu. För Ida har det betytt mycket att få studera estetiskt.

– Jag känner att jag har blivit mer självständig bland annat. Förut vågade jag inte stå på scen, jag var väldigt blyg men nu kan jag vara mig själv utan att skämmas, förklarar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av estetprogrammet

Mer i ämnet