Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Krol, Bofors testcenter, och Mattias Hansen, skjutfältschef, om den skarpa uppmaningen till de som rör sig runt skjutfälten. Foto: Johan Hedlund/SVT

Skarpa varningen efter intrången på skjutfälten i Karlskoga: ”Har man otur dör man”

Publicerad

Allt fler struntar i eller missar de tillträdesförbud som finns på avlysta militära övningsområden. I Karlskoga går försvaret och Bofors testcenter nu gemensamt ut med en uppmaning.

– Har man tur bryter man bara mot skyddslagen, med två års fängelse på straffskalan. Har man otur så dör man, säger Stefan Krol, vd för testcentret.

Försvarsmakten kör för tillfället en riksomfattande reklamkampanj med parollen ”Ditt smultronställe kan vara livsfarligt”. Kampanjen syftar till att allmänheten måste bli bättre på att inte röra sig på avlysta områden där övning med skarp ammunition pågår.

Incidenter på Bofors och Villingsberg skjutfält

I Karlskoga finns två stora övningsområden precis intill varandra, Villingsberg och Bofors skjutfält, och incidenterna har ökat på senare år. Nio fall har polisanmälts och det har funnits risk för dödliga olyckor.

Delvis samma sak gäller även Horrsjöns övningsområde strax norr om Molkom i Värmland.

I videon berättar Stefan Krol, vd för Bofors testcenter, och Mattias Hansen, skjutfältschef för Villingsberg och Horrsjön, om vad som gäller, vilka som oftast inte respekterar förbuden och  den oroväckande trenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.