Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om drönarflygningarna över skjutfältet i Karlskoga i videon. Foto: SVT

Drönarflygningar över skjutfält i Karlskoga: ”Kan inte utesluta främmande makt”

Publicerad

I mars rapporterades en stor mängd drönarflygningar över skyddsobjekt över hela Sverige. Nu bekräftar Bofors testcenter att även det drabbats.

– Vi kan inte utesluta främmande makt, säger vd:n Stefan Krol.

I januari rapporterades frekvent om drönarflygningar vid landets kärnkraftverk, alla klassade som skyddsobjekt.

I början av mars kom sedan ett antal rapporter om ett flertal drönarflygningar vid skyddsobjekt i Örebro län och en stor polisinsats inleddes.

Flygning med drönare över skjutfältet

Om det var då som drönarflygningar genomfördes även över Bofors skjutfält i Karlskoga vill inte testcentrets vd Stefan Krol uppge, men han bekräftar att flygningar över området har skett och att det inte går att utesluta att det var andra än privatpersoner som flög.

I videon berättar Stefan Krol mer om drönarflygningarna på skjutfältet.

Nio polisanmälningar har gjorts

Totalt har nio polisanmälningar gjorts från testcentrets sida de senaste åren, en del av dem rör flygningarna medan övriga handlar om obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Om man åtalas för obehörigt tillträdde till skyddsobjekt kan man dömas till fängelse i högst två år, är brottet ringa är det böter eller fängelse i högst sex månader på straffskalan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.