Filmer visar drönarna över svenska kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesmålen om suspekta drönare över svenska kärnkraftverk avlöste varandra i början av året. Säpo utredde 14 misstänkta incidenter – men har lagt ner förundersökningen. SVT kan nu visa de tidigare sekretessbelagda filmbevisen. Enligt Säkerhetspolisen tyder mycket på att det handlar om professionella drönare.

I slutet av januari rapporterades hundratals observationer av drönare in till polisen. Majoriteten hade naturliga förklaringar – men det fanns också en rad iakttagelser som krävde vidare utredning.

Säkerhetspolisen tog över de ärenden som gällde flygningar som skett över kärnkraftverk och utredde dem som misstänkt grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

SVT Nyheter granskar

”Fem till tio överflygningar”

SVT har tagit del av Säkerhetspolisens nedlagda förundersökning som innehåller totalt 14 observationer i närheten av svenska kärnkraftverk.  

– Vi kan konstatera att det troligtvis har skett otillåtna överflygningar över skyddsområden. Kanske inte så många som det har gjorts observationer, men fem till tio överflygningar kan ha skett, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

I förundersökningen framgår det också att vittnen vid ett av tillfällena sett en fiskare som väckt deras uppmärksamhet och i ett annat fall en ”lyxig” husbil som stått konstigt parkerat. Spåren gav dock inga ledtrådar om vem eller vilka som flög drönarna.

Inga hobbydrönare

Utredningsmaterialet innehåller också filmer och bilder, både från säkerhetspersonal på kärnkraftverken och privatpersoner.

– Jag kan inte kommentera de här inspelningarna, de har analyserats inom ramen för utredningen för att kunna klarlägga om det är en drönare och i så fall vilken typ av drönare, säger Hans Ihrman. 

Du har tidigare sagt att det inte rörde sig om några hobbydrönare?

– I några av fallen har man kunnat konstatera att det här skulle röra sig om professionella drönare eller drönare som används för industriellt bruk. Det är bland annat baserat på drönarnas hastighet och storlek.

Finns det misstanke om att främmande makt har varit inblandad? 

– Det finns en hypotes om det, men den har inte kunnat bekräftas eller dementeras. Det är fortfarande oklart, säger Hans Ihrman.

”Det är otillfredsställande”

Den 8 mars lades förundersökningen ned eftersom man inte kunnat hitta någon misstänkt.  

– Det är klart att det är otillfredsställande att vi inte kunnat knyta någon person eller organisation till det här, säger Hans Ihrman.

Här är de utredda incidenterna

Samtliga incidenter har först kommit in till polisen och rubricerats som exempelvis obehörigt tillträde till skyddsobjekt, olovlig avbildning av skyddsobjekt eller brott mot luftfartslagen. 

Säkerhetspolisen har därefter tagit över samtliga ärenden och utrett dem som grov obehörig befattning med hemlig uppgift. 

Det finns ingen misstänkt gärningsman i något av fallen. 

• 13 januari, Oskarshamns kärnkraftverk: “Någon har med en obehörig drönare flugit in på OKG:s område och uppehållit sig där”, står det i utredningen.  

• 14 januari 2022, Ringhals kärnkraftverk: Polisen larmades till Ringhals om en drönare som flög över naturreservatet och mot Ringhals.  

En skyddsvakt tog en bild på den misstänkta drönaren, men det blev bara en röd prick. Skyddsvakten uppfattade det som att han blev upptäckt och drönaren åkte iväg i full fart. Brottstiden är satt från 12.00 till 19.49. 

• 14 januari, Forsmarks kärnkraftverk: “Okänd gärningsperson misstänks för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, olovlig avbildning och brott mot luftfartslagen”, står det i utredningen. 

• 14 januari, Barsebäcks kärnkraftverk: Observationerna gjordes från klockan 22.50 till 22.59. En skyddsvakt hade sett “ett ‘konstigt ljus’ som riktats mot turbinbyggnad 1” och sedan “i anknytning till byggnaden ‘Grevinnan’”. Filmer från övervakningskameror säkrades av polisen. 

• 14 januari, Oskarshamns kärnkraftverk: Skyddsvakterna som lämnade uppgifter var osäkra på om den observerade drönaren verkligen var inne på skyddsområdet. Händelsen inträffade mellan klockan 17.30 till 19.10. 

• 15 januari, Svensk kärnbränslehantering i Oskarshamn: Bevakningscentralen vid Svensk kärnbränslehantering, SKB, kontaktade polis vid 23.01 eftersom de hade ett misstänkt intrång av drönare. 

• 16 januari, Oskarshamns kärnkraftverk: Bevakningscentralen kontaktade polis på grund av ett misstänkt intrång av drönare.  

Skyddsvakten ”tittade på farkosten i sin kikare och kunde konstatera att den blinkade ömsom grönt och vitt ljus”, de var säkra på att det inte var något flygplan. Incidenten inträffade mellan 20.10 och 20.30. 

• 16 januari, Ringhals kärnkraftverk: “Troligtvis en legal flygning som på grund av dålig väderlek har kunnat observerats utföra en större kursändring”, skriver Säpo. 

• 17 januari, Forsmarks kärnkraftverk: Polis larmades vid 16.45 eftersom en drönare “åkte förbi reaktor 1 och reaktor 3 inne på Forsmarks område”. Två polispatruller såg även drönaren. 

Ett vittne såg tidigare på dagen en drönare flyga över tomten. “Den var konformad. Men det var ingen fågel eller något flygplan”, säger vittnet som även såg en lyxig husbil som upplevdes som suspekt i närheten av kärnkraftverket. 

• 17 januari, Oskarshamns kärnkraftverk: Bevakningscentralen observerade en drönare över skyddsområdet som sedan förvann söderut mot havet. Brottstiden sattes från 18.13 till 18.50. 

• 18 januari, Ringhals kärnkraftverk: Den misstänkta brottstiden var klockan 00.20 till 02.00. 

• 18 januari, Barsebäcks kärnkraftverk: Vittnen larmade polis vid 19.30-tiden om en drönare och blev ombedda att följa efter med bil. Vid kärnkraftverket såg de två drönare. 

“Vi mötte en fiskare som kom gående från kraftverket. Lite konstigt att man ska fiska vid den tiden på dygnet och frågan är varför man kommer från det hållet”, säger vittnet i förhör. 

• 20 januari, Ringhals kärnkraftverk: Enligt anmälan kan det inte uteslutas att okänd gärningsperson har flugit med drönare i syfte att avbilda ett skyddsobjekt.  

• 20 januari, Oskarshamns kärnkraftverk: Kustbevakningen låg i hamnen vid kärnkraftverket med anledning av drönarincidenterna. Klockan 20.23 upptäckte personalen “blinkande ljus över kärnkraftverket” och “noterade två föremål över kärnkraftverket, varav man tror att det ena var en drönare”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet