Hur ska man egentligen tänka när ens barn vill leka med sin bästis efter skolan? Foto: SVT

Kan våra barn leka med kompisar nu under pandemin?

Publicerad

Flera som vi på SVT haft kontakt med tycker att det är svårt att veta hur man ska tänka i corona-tider med barnens träningar och kompishäng. Vi frågade Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén hur man egentligen ska resonera kring detta.

Grundrådet är, enligt Hallén, att man ska ha så få fysiska kontakter som möjligt. Det gäller både barn och vuxna. Sedan finns det ju undantag för vissa gruppaktiviteter för barn, som idrottsträningar.

– I Värmland har vi tolkat råden från Folkhälsomyndigheten som att undantagen kan omfatta även vissa andra fritidsaktiviteter. Det viktigaste är att man vid dessa arrangemang tänker till – så att man följer råden, håller avstånd och träffar så få nya personer som möjligt.

Coronaviruset i Värmland

Leka med kompis?

Råd som även går att applicera på frågan om ens barn kan leka med sina kompisar.

– Det är viktigt att tänka på att ha så få fysiska kontakter som möjligt, särskilt nya sådana.

Alltså, träffar man sina klasskamrater hela dagarna i skolan är det mindre risk att leka med dessa efter skolan, än att styra upp en lek-date med någon kompis man inte brukar träffa annars.

Fortsatt ökad smittspridning

Länsstyrelsen och Regionen bjöd in till en digital presskonferens för en lägesrapport om pandemin i Värmland. Där sas att smittspridningen i Värmland fortsätter att öka och hittills i november än högre än tidigare i höst.

Sedan de allmänna råden skärptes i Värmland har man sett en något lägre smittspridning men det är enligt smittskyddsläkaren ännu för tidigt att dra några slutsatser av detta.

Antalet fall är högst bland yngre och medelålders men antalet fall i yngre tonåren och bland äldre ökar.

”Åk inte till akuten för att bli provtagna”

Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör beskrev situationen inom vården som ”ansträngd”. Hon sa att det är högt tryck på sjukvården då man även tar hand om patienter från regioner där läget är ännu mer pressat än här.

Gällande provtagning vädjade Gjevert till de som tagit coronaprov att ha tålamod och invänta provsvaret som tar cirka tre dagar att få, att stanna hemma tills man fått provsvaret och att man inte försöker få till en provtagning via vårdcentralen eller akuten.

– Vi ser att det har blivit vanligare att folk som inte får tid för provtagning åker till akuten för att bli provtagna, eller att man ringer till vårdcentralen för att försöka få sitt provsvar snabbare. Vi vädjar till alla som inte får tid för provtagning direkt att försöka igen att boka då det kan ha kommit en återbudstid, att inte ringa och ta upp tid i telefonkön på vårdcentralen då de inte kan snabba på provsvaret och att man inte åker till akutmottagningen för att få tid för provtagning för det får man inte där.

Uppmanar alla att ta sitt ansvar

Landshövding Georg Andrén uppmanade oss alla att ta ansvar för att förhindra smittspridning.

– Jag är bekymrad och orolig. Det finns en hel del mer att göra vad gäller efterlevnad av de allmänna råden. Nu måste vi tillsammans kraftsamla. Det är upp till var och en av oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet