Foto: SVT

Skattehöjningen på Hammarö slås fast

Uppdaterad
Publicerad

Efter måndagens kommunfullmäktige blir Hammarösamverkans förslag verklighet. Totalt ska runt 120 miljoner plockas fram genom skattehöjning och nedskärningar.

Hammaröborna kan vänta sig en skattehöjning på 1,50 kronor under 2020 och 2021. Dessutom ska 58 miljoner ska sparas, bland annat genom privatiseringar av den personliga assistansen.

– Som moderat känns det ju inte så bra att höja skatten på det här sättet, men av hänsyn till verksamheterna, brukarna och alla som jobbar inom verksamheterna är det bättre. Vi hoppas det blir avsevärt mycket mindre besparingskrav i framtiden, säger Bosse Henriksson (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

”Hade inte behövt bli så här”

Hammarösamverkan, som består av allianspartierna och Miljöpartiet, var beroende av att de tre ledamöter som inte har någon politisk tillhörighet la ner sina röster. Vilket de gjorde.

– De vann SM-guld i skattehöjning. Det hade varit bättre om skatten hade höjts tidigare. Då hade det kanske inte behövt bli så här, säger Per Aspengren (S).

Planen är att skattehöjningen ska trappas ner från och med 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer