Skattkärrsborna Anders Pellfolk och Jenny Frimodig Kreek tycker inte om förslaget till Karlstads nya översiktsplan, åtminstone inte hur det drabbar Skattkärr. Foto: SVT

Skattkärrsbon om industriplanerna: ”Blir svårt att bo kvar”

Publicerad

Här brukar de motionera, plocka svamp och hålla scoutläger. Men Karlstads kommun ska växa med en procent per år, det har politikerna enats om.

– Varför måste man lägga ett industriområde just här, det måste väl finnas  andra ställen? Man kan ju fundera på för vems skull det måste växa, frågar sig Anders Pellfolk som bor dryga hundra meter från skogen som kommunen föreslår ska bli industrimark.

Se mer om planerna i Skattkärr i klippet ovan.

Samrådet för Karlstads översiktsplan 2050 är över. Allmänheten har fått säga sitt och Skattkärrsborna är bland dem som vållat mest debatt. De har samlat in namnunderskrifter, över tusen stycken, och haft flera möten med olika representanter från kommunen.

De vill inte att skogen på norrsidan av E18 ska bli industrimark.

Riskerar bromsa utvecklingen

Men, enligt översiktsplaneraren Ann Catrin Kärnä riskerar Karlstad att bromsa hela länets utveckling om kommunen inte bygger ut för industri och andra verksamheter.

– Vi har ju haft svårt att hitta mark för nya verksamhetsområden. Det har varit en stor efterfrågan under lång tid, säger Ann Catrin Kärnä.

Härnäst kommer kommunens tjänstemän sammanställa alla synpunkter som kommit in under samrådet. Då kan delar av förslaget ändras. Sedan går det ut på granskning innan det slutgiltiga förslaget antas av kommunfullmäktige. Det lär dock inte bli förrän under nästa mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.