Jurister på SKL har skrivit en promemoria om förutsättningarna för en folkomröstning och hur den skulle kunna gå till och vilka praktiska aspekter som ska beaktas. Sammanfattningsvis har SKL kommit fram till att det finns flera skäl som talar emot en folkomröstning i frågan.
Lång process som kostar
Ett skäl som SKL tar upp är tiden. Det tar lång tid att genomföra en omröstning – sex till 12 månader. Ett annat skäl som talar emot är kostnaden. En folkomröstning som hålls mellan två val ska leva upp till samma kvalitetskrav som arrangemangen vid ett allmänt val, förutom att det inte behöver vara möjligt att förtidsrösta. Kostnaden för folkomröstningen får den kommun respektive landsting som anordnar omröstningen stå för.
Kommunallagen kan sätta stopp
SKL tar även upp aspekten att indelningen i regioner inte är en fråga i sig, utan en konsekvens av indelningen i län, som är själva grundfrågan. Eftersom indelningen i län är en fråga för staten, finns det lagligt utrymme att argumentera för att det inte skulle gå att folkomrösta i indelningsfrågan, med hänvisning till kommunallagen, menar SKL:s jurister.