Foto: TT

Skogsbränder 2008-2017 i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Filipstad, Hagfors och Torsby är de kommuner i Värmland där skogsbränder härjat på den sammanlagt största ytan den senaste tioårsperioden. Det visar statistik från MSB som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Sammanställningen omfattar åren 2008 till 2017 så årets skogsbränder är inte medräknade.

I Filipstad är det 59 hektar produktiv skogsmark som har brunnit under tioårsperioden. I Hagfors är det 55 hektar skogsmark och i Torsby 44 hektar. Kommunerna placerar sig bland de 50 som har störst ytor skogsmark som brunnit.

-Det är nog ett normaltillstånd att det brinner i den omfattningen, säger Jan-Erik Karlsson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Torsby.

Skog föryngras naturligt av brand och skogsbränder är inte bara negativa även om det är stora värden som står på spel och virke går till spillo.

-Naturligtvis är det inte bra för den markägare som drabbas. Men om man ser det i ett större perspektiv så kan också vissa arter gynnas av att det brinner i skogen, säger Jan-Erik Karlsson.

Däremot menar han att situationen i år inte är normal när det är så väldigt torrt.

-Det är vår största oro nu. Ju torrare det är desto kraftigare blir bränderna och det är lättare att det sprider sig, förklarar Jan-Erik Karlsson.

I skogsbranden norr om Ekshärad som fortfarande inte är riktigt släckt handlar det om en yta på över 200 hektar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.