Granbarkborrarna svärmar för tillfället. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Skogsstyrelsen avbryter bekämpning med granbarkborrefällor

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har Skogsstyrelsen satt ut fällor i formellt skyddad skog för att motverka angrepp av granbarkborre. Men nu visar en rapport att fällorna kostar mer än de smakar.

Det senaste året har Skogsstyrelsen fångat 20 miljoner granbarkborrar i de 2 500 fällor som satts upp i Götaland och Svealand.

– Vi räddade kanske fem miljoner granar på grund av det, säger Hans Källsmyr på Skogsstyrelsen i Värmland.

Trots det stora antalet har fällornas effektivitet diskuterats under en period, och i början av mars kom Skogforsk med en rapport där man undersökt fällornas effektivitet.

Fällorna hade ingen betydelse

– Angreppen och skadorna på träden blev lika stora i de områden som haft fällor som i våra kontrollområden som inte haft fällor, säger projektledaren Per-Erik Larsson, Södra skogsägarna i ett pressmeddelande från Skogforsk.

Fällorna kommer dock att fortsätta användas i Värmland och i klippet ovan berättar Hans Källsmyr mer om hur.

Så kan granbarkborrens skador begränsas

Hans Källsmyr på Skogsstyrelsen säger att det mest effektiva sättet att begränsa granbarkborrens skador är att ha koll på och snabbt ta hand om granar som fällts och ligger ner i skogen. Där trivs nämligen granbarkborren som allra bäst.

– Till våren, när granbarkborren har svärmat, ska skogen inventeras och de granar som har blivit angripna tas bort, säger han.

Läs mer om granbarkborren på Skogsstyrelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.