Skolinspektionen kritisk: Var tredje elev i Filipstad ej godkänd

Publicerad

Skolorna i Filipstad har fortfarande sommarlov. Lärarna har studiedagar och bilar fyller skolgården i stället för rastglada barn. Men idag kom skolinspektionen till Filipstad för utvecklingssamtal med skolledningen och det var en bister kritik som serverades.

– Filipstads skolor ger inte alla elever möjlighet att nå målen för utbildningen och få godkända betyg.
– Både i grundskolan och på gymnasiet måste kommunen öka sina ansträngningar för att förbättra elevernas kunskapsresultat.

Förra året lämnade en tredjedel av eleverna grundskolan utan betyg i alla ämnen och i gymnasieskolan hade nära en tredjedel inte avslutat sina studier efter fyra år.
– Kommunen har inte tagit itu med problemen tillräckligt kraftfullt, konstaterar undervisningsrådet Bo Jersenius på Skolinspektionen.
Inspektionen skriver i sin rapport också att Filipstads kommun inte ger elever med annat modersmål det stöd de har rätt till och att skolornas planer mot kränkande behandling inte uppfyller kraven.
Däremot har Skolinspektionen ingen kritik mot särskolan, fritidshemmen och förskolan i Filipstads kommun.

Skolinspektionenhar gått igenom skolorna i Filipstads kommun som en del av sitt arbete med att inspektera samtliga kommuner och skolor i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer