Ambulanssköterskorna jobbar tillsammans med operatörerna på SOS för att dirigera samtalen till rätt resurs. Foto: SVT

Sköterskor på SOS Alarm har lett till färre ambulansutryckningar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett år tillbaka har ambulansen i Värmland egna sköterskor som svarar på värmländska patienters samtal till 112. Något som har gjort att de primära ambulansuppdragen har minskat med tio procent – då patienter har kunnat få annan typ av hjälp än via just en ambulans.

Sedan ambulansen och SOS, i samarbete, fått in sjuksköterskorna – i form av 1,2 tjänst – på SOS Alarm så har, enligt ambulanschefen, de primära ambulansuppdragen minskat med tio procent. Detta för att man kan sätta in andra typer av fordon eller annan typ av hjälp istället för att skicka en ambulans. Det är framför allt prio-2 och prio-3 larm som de hospital-utbildade sjuksköterskorna tar hand om och dirigerar resurser till.

Nu undersöker man från Region Värmlands ambulansverksamhet möjligheten att kunna få in fler utbildade sjuksköterskor på 112 – och det värmländska initiativet väcker uppmärksamhet runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.