Foto: SVT

Ambulanspersonal rasar över neddragningar

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Värmland vill dra ner på ambulansens verksamhet två timmar varje dag, från och med den fjärde juni och tolv veckor framåt. Det innebär fjorton timmar färre med tillgänglig ambulans per vecka.
– Det går vi inte med på, säger Marie Svensson, ambulanssjuksköterska i Munkfors.

Ambulanssjuksköterskan Marie Svensson i Munkfors fick vetskap om sommarbemanningen under tisdagen och reagerade direkt tillsammans med ett tiotal kollegor i Munkfors.

– Vi säger stoppa neddragningarna och rör inte vår ambulans, säger Marie Svensson.

”Inte så mycket”

Chefen för ambulansverksamheten i Värmland svara på kritiken.

– Den minskar inte så mycket. Det är två timmar av ett 12-timmars pass och det är ändå mycket ambulanstid kvar, säger Wolmer Edqvist, chef för ambulansen Värmland.

Än så länge ett förslag

Utöver att spara in två timmar dagligen där även Torsby, Årjäng, Charlottenberg och Karlstad påverkas har landstinget också beslutat att ha tre semesterperioder för all ambulanspersonal och dygnstjänstgöring med fem timmar jour på varje arbetsdygn.

– Det är ett förslag än så länge för att kunna ge personalen semester under semesterperioderna i sommar. Inga beslut är fattade än. Nu ska vi göra en riskbedömning och en värdering om vi kan genomföra allt i hela förslaget, eller någon del av det eller bara 10% av det här tjänstemannaförslaget, säger Wolmer Edquist.

– De säger att de gör det här för att spara personal på grund av sjuksköterskebristen. Men det är inte längre attraktivt att jobba inom ambulansen. De måste göra ambulansen till en attraktiv arbetsplats, säger Marie Svensson.

”Viktigt att riskerna lyfts upp”

SVT Nyheter Värmland har tidigare rapporterat att Värmland är bland de sämsta länen när det kommer till väntetid på ambulans enligt Hjärt-Lungfonden.

– Och nu vill landstinget bespara Munfors med två timmar mindre ambulans varje dag, säger Marie Svensson. 

”Tänk om – tänk rätt”

I Munkfors kommun är man under tisdagen hel ovetande om ambulansens neddragningar under sommaren.

– Vi har inte hört ett ord om det här, säger Mathias Lindquist, (S), kommunalråd i Munkfors.

Enligt Landstinget är neddragningarna tillfälliga under tolv veckor.

När kommer beskedet?

– Jag skulle tro att det blir runt 18 april när riskbedömningen är klar. Nu är det viktigt att alla risker lyfts upp innan beslutet fattas, säger Wolmer Edquist.

(S) irriterade

Socialdemokraterna i landstinget skriver i ett pressmeddelande under tisdagen att de fått information om de förslagna neddragningarna via ambulanspersonalen.

”Vi är först och främst irriterade över att en sådan viktig verksamhetsförändring inte diskuterats med oss i oppositionen. Vi är också mycket oroade över vilka konsekvenser förändringen kommer att få för befolkningen. För oss socialdemokrater är ambulansen en högt prioriterad verksamhet där vi vill göra satsningar, inte nerdragningar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färre ambulanser Värmland

Mer i ämnet