Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Genom att sammanställa antal larm genom olika mättekniker hoppas verksamhetschefen att ambulansen kan förbättras genom det kritiserade förslaget. Foto: SVT/Amanda Moln

Personalen om ambulansförslaget: ”Situationen är inte bättre idag”

Publicerad
Tjänstemannaförslaget om att dra in en av de nattliga ambulanserna i Filipstad har fått stark kritik från både personal, allmänhet och politiker.
Enligt förslaget ska 8 7000 fler värmlänningar nås inom 20 minuter av ambulansen, men ambulanspersonalen i Filipstad menar att verkligheten ser annorlunda ut.

Förslaget som presenterades i mitten av mars berör flera delar av ambulansverksamheten i Värmland.

En ny ambulansstation i Råda ska ersätta dagens station i Hagfors enligt förslaget, och stationen i Munkfors ska flytta till Deje.

Ovanpå det dras en nattambulans in från Filipstads station, vilket innebär att bara en ambulans är i gång mellan klockan 23 och klockan 8 på morgonen. Närliggande orter ska som idag, kunna åka på larm vid behov.

Hur påverkar detta patientsäkerheten?

– Det händer ju när det är ute två ambulanser samtidigt redan nu på natten. Vi vet aldrig vad som händer om en minut eller en timme, men vi jobbar ju tillsammans med SOS redan nu för att få en så bra resurs-backup som möjligt, säger tf verksamhetschefen Christer Lagerberg.

Annorlunda situation än för sju år sedan

Tanken är att verksamhetens samarbete med SOS Alarm ska utvecklas så att fler larm kan omprioriteras.

Förslaget faller inte i god jord hos ambulanspersonalen i Filipstad som stod inför en liknande situation 2013 när en av nattambulanserna nästan drogs in, då som en besparande åtgärd.

–  Situationen är inte bättre idag än var den var då. Befolkningen bor på samma orter, avstånden är precis de samma. Det är snarare tvärtom att befolkningen har blivit äldre. De bor hemma längre, de är sjukare, säger Jann-Arne Gladsö, facklig representant för ambulansen i Filipstad.

I klippet hör du mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färre ambulanser Värmland

Mer i ämnet