Foto: TT

Larmar om risk för sömnbrist hos ambulanspersonal

Publicerad

Ett skyddsombud har larmat Arbetsmiljöverket angående ambulansneddragningarna på Landstinget i Värmland i sommar. Neddragningarna kan riskera att leda till sömnbrist för ambulanspersonalen.

Tiden för dagambulansen kommer att minskas med två timmar per dag i fyra värmländska områden i sommar. Det här beslutet klubbades igenom den 25:e april.

I Karlstad får en ambulans stå still och en får minskad arbetstid med två timmar.

Ser risker för patient och personal

De nya förändringarna innebär att man inför fem timmar jour per nattpass under månaderna juni-augusti. Vid så kallade kopplade pass där man jobbar både dag och natt är medarbetaren minst 24 timmar på arbetsstället. Förändringen medför också mer arbetstid i veckan på minst tio timmar.

Det här kan därför leda till att personalen inte får den dygnsvila de behöver och det medför även risker i arbetet för både personal och patient, menar skyddsombudet.

– Vetenskap och beprövad erfarenhet säger oss att om en människa inte får regelbunden och tillräcklig sömn, utan arbetar mot sin biologiska klocka så presterar hon sämre, får sämre koncentrationsförmåga, omdömet avtrubbas etcetera. Att köra bil, ibland i hög fart, med svårt sjuka patienter som behöver behandling ställer särskilt höga krav på alla ovan nämnda faktorer, skriver skyddsombudet i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färre ambulanser Värmland

Mer i ämnet