Slut på norsk ambulanshelikopter i Värmland

Publicerad

Norsk luftambulans säger upp avtalet med landstinget i Värmland. Detta som en följd av att Ullevåls universitetssjukhus i Oslo inte längre har kapacitet att ta emot svenska patienter.

För landstinget i Värmland innebär det nu att även mycket svårt skadade patienter måste köras med vanlig ambulans till närmaste akutmottagning, och för att sedan därifrån – om så skadorna kräver – flyttas med ambulanshelikopter till akademiska sjukhuset i Uppsala.

Den norska ambulanshelikoptern har framförallt arbetat i norra och västra Värmland. Skillnaden mellan norsk och svensk ambulanshelikopter är bland annat att den norska landar direkt vid olycksplatsen, medan den svenska hämtar vid närmaste sjukhus.

Landstinget utreder nu om det finns möjligheter att använda norsk luftambulans även vid akuta transporter inom Sverige. Samtidigt pågår förhandlingar med Ullevåls sjukhus om att få fortsätta skicka svårt skadade patienter dit.

Varje år förs ett tiotal patienter från Värmland till Ullevåls universitetssjukhus i Oslo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer