Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SMHI har gått ut med flera gula varningar för mycket hårda vindbyar eller stormbyar i västra Götaland och västra Svealand under fredagen. Foto: SVT

SMHI varnar för mycket hårda vindbyar under fredagen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI går ut med en varning för mycket hårda vindbyar och eventuellt stormbyar under fredagen. Varningen gäller stora delar av Värmland, på flera håll i Örebro och de sydvästra delarna av Dalarna.

SMHI varnar – kraftig vind på flera håll i landet

Pinnat inlägg

Nu stänger vi den här direktrapporteringen. Tack för att ni följt oss.

Pinnat inlägg

Samtliga spår öppna igen i Göteborg

Flera spår stängdes efter takraset på Göteborgs centralstation under fredagen. Vid 18-tiden var dock samtliga spår i trafiken igen.

– Alla spår är öppna men det är fortsatt mycket förseningar och inställda tåg, säger Christian Blomquist på Västtrafiks störningsjour.

Pinnat inlägg

Blåsigaste dagen någonsin vid Vinga i Göteborgs kommun

39.9 meter per sekund blåste stormen Louise som värst under fredagen ute vid Vinga i Göteborgs skärgård. Det berättade SMHI:s meteorolog Max Lindberg Stoltz för P4 Göteborg.
Det är den högsta siffran som någonsin uppmätts vid stationen vid Vinga i Göteborgs kommun.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se när den glödande ledningen faller

En kontaktledning blåste på förmiddagen ner på Södra vägen i Göteborg. Torbjörn Bövik jobbar alldeles bredvid där det hände och filmade den glödande ledningen bara sekunder efter att trädet fallit.

– Jag hörde plötsligt en hög smäll och sen människor som skrek högt. Så när jag tittade ut såg jag trädet som fallit och den glödande ledningen. Det var ren tur att inte någon befann sig under, säger Torbjörn Bövik.

SVT:s meteorolog: "Helt annat väder på väg"

Efter en ordentligt blåsig dag i Västsverige så har vinden lagt sig lagt sig men fortfarande friskar det i utmed kusten.

– Det blåser fortfarande ordentligt utmed bohuskusten men inte alls som tidigare och det kommer fortsätta lugna sig under kvällen. Imorrn blir det ett helt annat väder, mycket lugnare, säger SVT:s meteorolog Jannike Hansen Geitskaret.

En allvarligt skadad efter olycka på E18

En trafikolycka har inträffat på E18 i centrala Töcksfors.
En person uppges vara allvarligt skadad. Norsk ambulanshelikopter har kallats till olycksplatsen.

Det är två personbilar som krockat. Totalt är fem personer inblandade.
Sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänst finns på plats och har inlett inledande sjukvårdsåtgärder.

Trafiken är avstängd i en riktning och släpps fram växelvis.

Barn har missat skoldagen

Båtarna som kör i södra skärgården har på grund av vädret inte kunnat trafikera som normalt under fredagen. Därför har barn och personal haft svårt att ta sig till skola och jobb.

En person SVT pratat med väntade i nästan fem timmar på att kunna ta sig till Brännö.

Che • Jag hoppas personer tar in sina djur i den här blåsten. Har kört förbi flera hagar med hästar i tyvärr som stressas rejält utan möjlighet att ta skydd och även sett sönderblåsta häst- och kohagar där elstängsel fladdrar rakt upp i vinden. Ta in era djur om möjligt!

Vad tråkigt att du sett sönderblåsta hagar. Räddningstjänsten har under fredagen uppmanat alla som kan att hålla sig inne.

Uddevallabron åter öppen

Uddevallabron är åter öppen. Det är full framkomlighet i båda riktningarna, meddelar Trafikverket.

Vinden tilltar över Värmland och larm om träd över väg kommer fortlöpande. Just nu rapporteras det om nedfallna träd på E18 mellan Knöstad och Valnäs, väg 702 mellan Trossnäs och Bofasterud, väg 62 mellan Tjörnheden och Olsäter, väg 664 mellan Norsbron och Björkåsmotet och på väg 240 vid Väse Kyrka.

Delar av takkonstruktionen på Mio möbler i Karlstad har lossnat i de starka vindarna och isolering har blåst iväg.

– Vi har stängt butiken nu, både för personalens och kundernas säkerhet, säger försäljningschefen Nicklas Birgersson.

Brandkår har varit på platsen, och just nu har man hantverkare på taket för att säkra konstruktionen.

– För en timme sedan kändes det inte så bra, men just nu känns det mer som att vi har läget under kontroll. Vi kommer ändå att hålla stängt resten av dagen för att inte riskera något.

Läsarbild
Delar av takkonstruktionen på Mio har lossnat och isolering har blåst bort. Foto: Läsarbild

Tågtrafiken mellan Sunne och Torsby är inställd på grund av träd över spåret. Just nu jobbar Värmlandstrafik med att lösa ersättningstrafik på den sträckan. Enligt Ingela Larsson, kommunikatör på Region Värmland, ska tågen gå mellan Karlstad och Sunne. Vidare norrut blir det ersättninsgbussar.
– Fryksdalsbanan är inte stormsäkrad så det händer att Trafikverket stänger banan för trafik. Det hände senast för några veckor sedan när det var kraftigt snöfall, säger INgela Larsson.

Fler värmlänningar drabbas av elavbrott. I Grums- och Säffletrakten är nästan 900 abonnenter utan el, i Karlstad ska nästan 300 vara utan och uppåt 600 abonennter i Hagforsområdet.

Uppdatering: Elavbrottet i Grums ska vara avhjälpt, det ska ha handlat om ett träd över elledningarna. Har inte strömmen kommit tillbaka så kan det vara något annat fel och drabbade bör kontakta Ellevio.

För aktuell information, se Ellevios störningskarta

Tågen går med halvkapacitet

Enligt Angelika Knutsson, presskommunikatör på Trafikverket är skadan på spår 8 åtgärdad och spår 8 till 16 på centralstationen i Göteborg är öppna på halv kapacitet.

Tågen rullar mot Oslo, Vänersborg, Strömstad och Karlstad igen. Tågen mot Stockholm kommer enligt SJ att börja rulla under eftermiddagen. Enligt SJ är tågen kraftigt försenade.

Spår 1 till 6 hålls fortsatt stängda tills man kunnat besiktiga de övriga taken inne på spårområdet.

Under fredagen väntas tidvis blåsigt väder med mycket hårda vindbyar eller kortvarigt stormbyar på 21-26 meter/sekund från syd eller sydväst, vilket bland annat kan leda till nedfallna träd över vägar, enligt SMHI.

Varningen gäller norra Väner-landskapen norrut till och med sydvästligaste Dalarna klockan 10-18. Varningen drabbar även delar av Örebro län.

Elnätsföretaget Ellevio meddelar samtidigt att de höjer beredskapen för att snabbt kunna hantera och lösa strömavbrott eller andra incidenter som kan inträffa.

SMHI:s varning är gul, den lägsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.