Hör smittskyddsläkare Ingemar Hallén berätta om de nya rekommendationerna. Foto: TT

Värmlands smittskyddsläkare om ökade smittotalen: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Smittskydd Värmland inför nu nya lokala rekommendationer efter den senaste tidens accelererande smittspridning i Värmland. Enligt smittskyddsläkare Ingemar Hallén är det med största sannolikhet den indiska – så kallade deltamutationen – som ligger bakom den snabba ökningen av smittotalen.

– Vi är mycket oroade. Det finns studier som visar att den är mer smittsam och också kan leda till ökad sjuklighet.

Hittills har 24 fall av den så kallade deltamutationen påträffats, men fler prover väntar på analys.

– Det är framför allt i Karlstad, Hammarö och Kil som smittan ökar kraftigt, och där vi påträffat mutationen, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén på en hastigt sammankallad digital pressträff.

Coronaviruset i Värmland

Nya rekommendationer

Den kraftigt ökade smittspridningen gör att Region Värmland nu återigen inför lokala rekommendationer för länet. Det gäller framför allt idrottsaktiviteter, läger och koloniverksamhet för barn och unga som pausas.

– Man ska undvika att mixa grupper som inte tränar tillsammans i vanliga fall, och matcher och tävlingar bör hållas i liten skala i den egna kommunen eller möjligen i grannkommunen, säger Ingemar Hallén.

De nya rekommendationerna gäller från och med fredag till den 27/6.

Uppmaningen från Smittskydd

Smittskydd Värmland riktar också en uppmaning till alla vuxna att ta båda de erbjudna vaccindoserna mot covid-19.

– Den första dosen ger inte fullgott skydd mot deltamutationen, som den gör mot de andra virusvarianterna. Det är först efter två doser som man är skyddad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet