Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utbrottet på Ängsbacka kursgård pågår fortfarande men är på väg neråt enligt Anna Skogstam, smittskyddsläkare på Region Värmland. Hör henne kommentera situationen i klippet. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: 14 av 109 smittade var vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Deltavarianten cirkulerar fortsatt i länet och smittkurvan kommer gå upp igen till hösten. Det meddelade smittskyddsläkaren Anna Skogstam på en presskonferens idag. Generellt har smittspridningen hållit sig låg och stadig under sommaren – ändå har klusterutbrottet på Ängsbacka kursgård märkts av.

– Jag tror att vi kommer att se en uppgång i smittan nu när vi samlas igen i våra ordinära aktiviteter. Många är vaccinerade redan men det är viktigt att alla som får erbjudande om vaccin tackar ja i den mån man kan tänka sig att vaccinera sig. Två doser är optimalt och det hoppas jag att alla tackar ja till, säger Smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Hon uppmanar även till att de allmänna rekommendationerna fortfarande gäller oavsett om man är vaccinerad eller inte. Det gäller bland annat att hålla avstånd och stanna hemma vid sjukdomssymptom.

– Pandemin är inte över. Vi vet och har vetat hela tiden att det finns risk för klusterutbrott som kan få en viss spridnind. Därför är det viktigt att var och en av oss följer råd och rekommendationer, säger Georg Andrén, landshövding i Värmland.

Klusterutbrottet på Ängsbacka

Under presskonferensen kommenterade Anna Skogstam även man ser en liten uppgång i smittläget i Värmland i anslutning med klusterutbrottet på Ängsbacka kursgård. 

Även när det kommer till nya bekräftade fall av coronaviruset mellan vecka 31 till och med tisdag vecka 33 bekräftas en tydlig koppling till utbrottet på Ängsbacka.

– Helt klart är det 20 till 29-åringar som dominerar och vuxna upp till 50. Till stort är det en spegling av Ängsbacka där de flesta smittade var mellan 20 och 50 år gamla.

Hör henne kommentera situationen på Ängsbacka kursgård i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet