Smugglingen svår att stoppa

Uppdaterad
Publicerad

Tullen hinner bara kolla någon promille av alla fordon.

Smugglingen över Norgegränsen är svår att stoppa.

Tullen i Värmland har ökat beslagen av narkotika och vin i år jämfört med de senaste åren – men har bara kapacitet att kontrollera några promille av alla fordon som passerar gränsen.

Smuggling i Värmland

Nio personer jobbar i tullens kontrollgrupp i Värmland. Tullen gör ett av sina nedslag, den här gången vid den gamla tullstationen i Vittjärn i Torsby. De stoppar så många fordon som möjligt och en del undersöks noggrannare.

– Det vi ser efter först och främst är narkotika och det är framför allt cannabis, amfetamin och tabletter vi tar, säger tullinspektör Lennart Furebo.

En del gömmer narkotikan, andra har den mer öppet i bagageutrymmet.

– Det är faktiskt tjänsytemännens intuition som gör att vi kan göra tillslag. Många av oss har jobbat länge och lärt oss att se vad som kan vara intressant och utöver det är ju tips som vi får, säger Lennart Furebo.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smuggling i Värmland

Mer i ämnet