Tåget på bilden är av modell SJ 2000 på väg mot Stockholms central. Foto: TT

Snabbtåg Oslo-Stockholm möjligt 2030

Uppdaterad
Publicerad

En snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm skulle kunna stå färdig redan år 2030 och dessutom till stora delar vara kommersiellt lönsam. Det anser intressebolaget ”Oslo-Stockholm 2.55 AB” efter att ha gjort ett så kallat Business case tillsammans med flera stora näringslivsaktörer.

Idag i Visby presenterade intressebolaget Oslo-Stockholm 2.55 AB ett arbete kring en snabbtågförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Det är ett business case som är framtaget tillsammans med ett 20-tal stora europeiska näringslivsaktörer och som enligt bolaget visar att projektet har en stark lönsamhet både ur ett samhällsperspektiv och kommersiellt.

– Vi vill nu ta initiativ till att den norska och svenska staten ska fortsätta utredningsarbetet tillsammans med oss, säger Jonas Karlsson, VD Oslo-Sthlm 2.55.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Bolaget gör bedömningen att näringslivets intresse för projektet borgar för att det finns en affärspotential  i förbiindelsen Oslo-Stockholm.

– Några av världens största företag inom byggsektorn och en rad andra viktiga intressenter inom järnvägsbranschen har skrivit avsiktsförklaringar som stödjer vårt förslag, uppger Jonas Karlsson i ett pressmeddelande.

Bolaget Oslo-Stockholm 2.55

Oslo-Stockholm 2.55 AB är ett bolag som ägs av Karlstad kommun, Region Värmland, Region Västmanland, Region Örebro län, Västerås stad och Örebro kommun. Bolaget har till syfte att påskynda utbyggnaden av bättre tågtrafik mellan Oslo och Stockholm och på delsträckorna där emellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Mer i ämnet