Snart besked om vilka Konsumbutiker som stängs

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kommer Konsum Värmlands styrelses förslag på vilka butiker i länet som måste stänga ner verksamheten. Men i butiken i Sunnemo har omsättningen ökat efter nedläggningshotet.

Coopbutiken i Sunnemo är bygdens enda mataffär och läggs den ner får de boende åka flera mil för att handla. Lena Lundberg har varit butikschef i sju år och hon menar att det skulle drabba hela bygden om affären lades ner.

– Det vore en katastrof för hela Sunnemo församling och alla som bor här. Utan butik, hur går det då för skolan? Och det drabbar ju även huspriserna. Det vore en katastrof, säger Lena Lundberg, butikschef.

Konsum Värmland

I våras presenterade Konsum Värmland sitt bokslut för 2014 och då redovisades en förslust på omkring 50 miljoner kronor. Det är tredje året i rad som Konsum Värmland går med förlust och för att komma på fötter igen föreslogs att elva butiker runt om i länet skulle kunna komma att läggas ner. Utöver butiken i Sunnemo är det butiker i Deje, Degerfors, två butiker i Karlskoga, Kristinehamn, Lesjöfors, Nykroppa, Skillingsfors, Stöllet och Vikene som är hotade.

Kraftsamling i Sunnemo

Efter beskedet i våras har man kraftsamlat i bygden och butiken i Sunnemo har ökat sin omsättning med omkring en halv miljon kronor sedan i januari. Varje vecka redovisas butikens omsättning jämfört med samma vecka förra året. Och hittills i året har omsättningen varit positiv. Både jämfört med förra året och jämfört med budgeten.

– Vi har haft plus hela året från januari till juni. Vi har en procentökning på i snitt femton till tjugo procent varje månad jämfört med 2014, säger butikschef Lena Lundberg.

Stora förändringar

Beskedet om nedläggningshotet har varit tungt men Lena Lundberg menar att det också har fört med sig att butiken blivit bättre. Under året har hon genomfört stora förändringar i utbudet som kunderna efterfrågat.

– Vi har tagit in fler varor som de vill ha. Vi har tagit hem fler ekologiska och kravmärkta varor för det finns det en efterfrågan på. Vi gör det vi kan, det kunderna vill ha försöker vi få hem, säger Lena Lundberg.

Men trots en positiv utveckling går butiken fortfarande inte med vinst och på fredag kommer ödesbeskedet.

– Vi har fortfarande ett underskott och det har vi haft i alla år som jag varit här. Men jag ser ju att det underskottet blir mindre och mindre så jag hoppas att vi en dag kan ha ett plusresultat, säger butikschefen Lena Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konsum Värmland

Mer i ämnet