Peder Lundlycke, tidigare prickskytt: ”Korparna finns i grekisk mytologi, de cirklar runt och markerar sitt byte eller var människor befinner sig på marken. Symboliken påminner lite om tillvaron för en prickskytt, där man på avstånd håller ögonen på vänner och kollegor så att de kan känna sig trygga.” Foto: TT

Soldater med kriget in på bara huden

Uppdaterad
Publicerad

Förbandsmärken, minnen av utlandsmissioner eller varför inte en skräckinjagande dödskalle? Många svenska soldater väljer att föreviga sin yrkesroll på huden. – Det handlar mycket om broderskap, säger ex-soldaten och tatueraren Larz Karlsson.

Vid två tillfällen har den före detta soldaten och Karlstadbon Larz Karlsson, beväpnad med nålar och bläck, rest till Kosovo för att tatuera svenska soldater i utlandstjänst.

 Det var några år sedan nu, men Karlsson tror att han var den första – och troligtvis den hittills enda – fälttatueraren i Sverige. Numera gaddar han många gamla kollegor i sin studio i Karlstad.

– Det är väldigt vanligt med tatueringar i soldatled. Många vill ha ett minne, kanske från en särskild mission eller från det förband som man tillhör i Sverige. Sedan finns det väl de som vill ha en My Little Pony också.

Poppis med dödskallar

Stilar och motiv varierar såklart från person till person. Men Larz Karlsson tycker sig ändå kunna urskönja några trender bland tatueringsbenägna soldater, som dödskallar eller truppmärken.

– Det handlar mycket om att visa tillhörighet och broderskap. Men mest gör jag dödskallar, det är ett motiv som aldrig går ur tiden. Militärt arbete och död är ju ganska förknippat med varandra, även om det kanske ser ballare ut än vad det ofta är i verkligheten, säger han och lägger till:

– Men det beror nog också på vilket missionsområde du varit i. I Afghanistan förde vi ju krig så hade jag suttit där och tatuerat hade jag säkert gjort mer våldsamma och stridiska motiv.

Samhörighet

Till Karlssons studio kommer främst personer som gjort utlandstjänst, och då män och kvinnor i alla led – från menig soldat till officerare. Det svenska specialförbandet tror han däremot undviker tatueringar som kan göra operatörerna lättare att identifiera.

– Den vanliga skyttesoldaten är nog den som tatuerar sig mest. Enligt min erfarenhet är det normalt sett skyttesoldaten som jobbar hårdast, alltid är ute, är minst ledig och har det jävligast. Banden mellan soldaterna blir starka och många gör liknande grejer för att minnas vad de varit med om.

En som valt att föreviga sin yrkesroll på huden är Johan Nolén som varit ute på flera utlandsmissioner. Och när han går längs Borås gator om sommaren är det svårt att missa veterangaddningen som sticker upp ovanför linnets kant.

– Jag är stolt över det jag har gjort och har därför valt att smycka min kropp med det, precis som jag har dekaler på min bil där det tydligt framgår att jag är veteran. Det handlar också om samhörighet, säger han.

Inga svenska regler

I USA har militären skärpt reglerna för var och hur mycket soldater får tatuera sig. Flottan beslutade dock nyligen att lätta på bestämmelserna i ett försök att locka till sig yngre rekryter hos vilka stora tatueringar blivit allt vanligare.

Inom det svenska försvaret finns inget tydligt regelverk på plats i dag, även om en skriftig policy kommer att tas fram.

– Det finns generellt inget förbud mot tatueringar inom Försvarsmakten, men de får inte vara kränkande, sexistiska eller upplevas som stötande, säger informatör Mikael Abramsson.

Fakta: Inget förbud i Sverige

Det finns inte något tydligt regelverk kring tatueringar och dess placeringar i Förvarsmakten i dag.

En skriftlig policy kring tatueringar kommer att tas fram men den är fortfarande under beredning och i nuläget finns inget besked om när en sådan policy i ska vara klar. I framtagande av policyn kommer man bland annat att titta på hur andra länder har gjort.

Generellt finns inget förbud mot tatueringar i Försvarsmakten, däremot kan det vara olämpligt med vissa ansikts- och handtatueringar. Tatueringar får inte heller vara kränkande, sexistiska eller upplevas stötande. Tatueringarna får inte heller strida mot Försvarsmaktens värderingar.

I övrigt har inte Försvarsmakten några synpunkter på om dess personal bär tatueringar.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.