Foto: SVT

Sommarens bränder får oväntade kostnader

Uppdaterad
Publicerad

Vid sommarens många skogsbränder fick räddningstjänsten hjälp av en mängd ”frivilliga” med släckningsarbetet – något som hyllades av räddningstjänsten och rapporterades i flera medier. Nu kräver flera av dem ersättning.

– Den berömda frivilligheten har resulterat i saftiga fakturor och för oss är det omöjligt att i efterhand kontrollera vem som egentligen har gjort vad, säger Björn Johansson vid räddningstjänsten.

I somras hyllade räddningstjänsten det frivilliga engagemang från allmänheten som uppbådades i samband med skogsbränderna runtom i Sverige. Det kördes ut smörgåsar, kaffe och en del hjälpte till och med till med släckningsarbetet.

Nu har räddningstjänsten i Karlstadsregionen fått in ett 40-tal fakturor från personer som vill ha ersättning för sina insatser. Ersättningskraven gäller allt från att de fixat mackor till att de använt egna fordon och kört ut vatten. På de fakturor som SVT Nyheter Värmland har fått ta del av finns krav på mellan nio och åttiotusen kronor för att man har kört ut vatten och hjälpt till med släckningsarbete.

– Sammanlagt handlar det om fakturor på 300 000 – 400 000 kronor, säger Björn Johansson, avdelningschef på räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Vad tänker du om det?

– Vi var inte riktigt förberedda på det, begreppet frivillighet får kanske en liten annan innebörd.

”Hamnat i märklig sits”

Problemet med de frivilliga insatserna är att långt ifrån allt var helt sanktionerat av räddningstjänsten. Det fanns inga rutiner för att dokumentera vem som skulle göra vad och hur länge när det gällde de frivilligas insatser.

Det här har ställt till det i efterhand och skapat en massa extra administrativt arbete för räddningstjänsten. De har helt enkelt haft svårt att avgöra hur väl fakturorna stämmer överens med verkligheten. Eftersom det handlar om skattepengar som ska betalas ut är Björn Johansson inte helt nöjd med situationen. 

– Vi vet inte alltid vilka som varit med och samtidigt vill man inte vara snål och ifrågasätta. Vi vill ju att folk ska hjälpa till och har hamnat i en märklig sits, säger Björn Johansson.

De kommer få betalt

Följden blir att i stort sett alla kommer att få den ersättning de krävt. Inga fakturor är hittills rivna. Man vill helt enkelt inte skicka fel signaler till de som hjälpt till och gjort stor nytta.

Samtidigt kan man då inte garantera att det inte görs felaktiga utbetalningar. 

– Det blev lite vilda västern och nu måste vi reda ut det här, men till nästa år måste vi få till en ändring av rutinerna, konstaterar Björn Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.