En bandvagn från räddningstjänsten arbetade med släckningsarbetet i Björneborg. Sex styrkor, en tankbil och två helikoptrar fanns på plats när bilden togs. Foto: Ridder Karlsson

Sommarens skogsbränder kostade mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar det klarna hur omfattande kostnaderna för släckningsarbetet i samband sommarens skogsbränder blev. Bara i Värmland uppgår de till över 16 miljoner kronor. För hela riket handlar det om hundratals miljoner kronor.

Kristinehamn är en av de kommuner som drabbades av skogsbrand när det började brinna i trakterna kring Björneborg i början av juni. Totalt eldhärjades ett 200 hektar stort skogsområde. Under den fem dygn långa räddningstjänstinsatsen deltog ett 60-tal personer i släckningsarbetet, och fyra helikoptrar och ett flygplan vattenbombade området.

- Vi har ju fått mycket hjälp från kårer i närheten och de skickar fakturor till oss för manskap och utrustning, säger Anders Dahlén som är kommunchef i Kristinehamn. Foto: SVT

– Det som har kostat är ju egna kostnader för våra egna brandmän och vår egen utrustning. Men vi har ju fått mycket hjälp från kårer i närheten och de skickar fakturor till oss för manskap och utrustning, säger Anders Dahlén som är kommunchef i Kristinehamn.

Begär ekonomiskt stöd

Notan för släckningsarbetet i Björneborg stannade på 5,6 miljoner kronor. 4,7 av de miljonerna begär kommunen nu ersättning för hos MSB, alltså Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Och de är inte ensamma om att begära ekonomiskt stöd för sommarens räddningstjänstinsatser i skogen.

– Totalt har vi fått in runt 115 miljoner kronor i ansökningar och fram till i dag har vi betalat ut ungefär 100 miljoner kronor, berättar Torkel Schlegel, biträdande chef på  enheten för rättsfunktion på  MSB.

- Det är jättesvårt att säga exakt hur stora belopp det kommer att bli i slutändan, säger Torkel Schlegel, biträdande chef på rättsfunktionen på MSB. Foto: SVT

Innan den heta brandsommaren förfogade MSB över 21 miljoner kronor som stöd till brand och olycksdrabbade kommuner. Men i slutet av juli beslöt regeringen att skjuta till 300 miljoner kronor för att de drabbade kommunerna skulle gå skadeslösa.

– Det är jättesvårt att säga exakt hur stora belopp det kommer att bli i slutändan. Vi vet att det kommer fler ansökningar och en kvalificerad gissning är att det kommer att handla om runt 200 miljoner kronor. Men det finns inget som pekar på att de extra pengar vi fått inte kommer att räcka, säger Torkel Schlegel på MSB.

Skatteunderlaget avgör självrisken

Hur mycket varje kommun kan begära i form av statligt stöd för räddningstjänstinsatser avgörs av skatteunderlaget. Ju större kommun desto större självrisk. Kristinehamn får exempelvis själva betala 878 760 kronor av den totala kostnaden om 5,6 miljoner. Resten betalas alltså av staten.

– Vore det så att vi inte hade möjlighet att söka statlig ersättning för det här så vore vi ju tvungna att ta kostnaderna själva. Då är det ju något annat som inte blir gjort i stället för då skulle det ju belasta den normala driften i kommunens budget, säger Kristinehamns kommunchef  Anders Dahlén.

Flera helikoptrar och ett flygplan vattenbombade branden i Björneborg. Foto: SVT

Sommarens bränder i Värmland beräknas ha kostat minst 16 miljoner kronor i räddningstjänstinsatser.

Kommun:                       Kostnad:

Kristinehamn:                   5,6 miljoner kronor

Filipstad:                           4,7 miljoner kronor

Karlstad:                           1,5 miljoner kronor

Eda:                                 0,9 miljoner kronor

Hagfors:                           Ej fastställt men uppskattas uppgå till 3,5 miljoner kronor

Totalt:                              16,2 miljoner kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet