Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten manar fastighetsägare till vaksamhet i kylan. Foto: SVT

Soteld och sönderfrusna vattenledningar i kylans spår

Uppdaterad
Publicerad

Den stränga kyla som lagt sig över Värmland och övriga Sverige kan inte bara vara svår att uthärda utan också en orsak till skador på egendom. Och nu uppmanar räddningstjänsten i Torsby fastighetsägare till vaksamhet.

– Det är vid väderomslagen som ispropparna släpper, säger Peter Bergström som är räddningschef vid räddningstjänsten i Torsby.

Han uppmanar därför framför allt fritidshusägare att titta till sina fritidshus när kylan vänder och termometern visar på plusgrader.

Soteld

Men det är inte bara vattenskador som kan följa i kylans spår. Många eldar hårdare än vanligt och kan redan efter ett par månaders eldning ha tömt förrådet av torr ved.

– Då blir man kanske tvungen att använda den ved man tänkt använda nästa år. Är den inte riktigt torr så kan det leda till fler soteldar ute i bygden, säger Peter Bergström.

Vad har ni märkt utav det hittills?

– Vi har inte fler än vanligt ännu. Men fortsätter det här kalla vädret och folk eldar på kommer vi nog märka av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.