Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten tar bort träd som viker sig över vägbanan på E18. Foto: Håkan Wikström

Tung snö på veka träd orsakar elavbrott och trafikstopp i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Tung snö får veka träd att bli så kallade ”snöböjare”, veka träd som viker sig över vägbanor och elledningar och orsakar kaos.

– Vi har haft problem under julafton, men som har fortsatt med nya snön som kom i natt, säger Nina Begeallo, teamledare på SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.

Under julafton var räddningstjänsten ute framför allt på E18 från Grums och västerut, men också E45 förbi Säffle drabbades av ”snöböjare”.

– Räddningstjänsten har varit ute på morgonen nu på E45 mellan Säffle och Åmål och plockat ned träd, säger Nina Begeallo.

Får inte huggas ned

Utmed sträckorna är det mängder med snötyngda träd, träd som Trafikverket inte får ta ned – innan de viker sig över vägbanan.

– Nej, det är olagligt, det är någon som äger dem och vi får inte bara gå in och kapa dem. Är inte träden mindre än 4,5 meter över vägbanan så måste vi vänta på att de faller. Vi får bara röra ”hinder på vägbanan” säger Daniela på Trafikverkets jour till SVT Nyheter Värmland.

Elavbrott på julafton

Men ”snöböjarna” har inte bara orsakat problem för trafiken. Nästan 800 elabonnenter blev utan ström under julafton. Enligt Elevios avbrottskarta var det kunder bland annat i Grumstrakten, men också i Åmotsfors, Väse, Munkfors och Filipstad.

– Vi har ett pågående ärende i Grums där vi förser ett antal kunder med ström från elverk. Vi hoppas att snön som kommit inte gör så att vi får större problem, säger Fredrik Ullman, driftledningsingenjör Elevio i Karlstad.

Se bilder från drabbade vägar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.