Linda Larsson (S) kommunalråd i opposition i Karlstad Foto: SVT

Stadshusaffären: Oppositionen vill ställa majoriteten till svars

Publicerad

Efter Uppdrags Granskning uppgifter om att stadshusaffären i Karlstad både kan vara ett resultat av vänskapskorruption och olaglig reagerar nu oppositionen. Socialdemokraterna vill att majoriteten ställs till svars.

– Det här påverkar så klart förtroendet för alla förtroendevalda. Vi kan aldrig acceptera lagbrott eller korruption och vi vill veta vart och av vem eller vilka beslutet att sälja stadshuset togs, säger Karlstads oppositionsråd Linda Larsson (S).

Socialdemokraterna var kritiska till beslutet att sälja stadshuset till Mikael Solbergs företag redan från start. Detta eftersom de menade att fastigheten såldes till underpris. Fastigheten värderades till två olika belopp. Det lägre låg på 51 miljoner kronor, det högre på 104 miljoner kronor.

– Det var oansvarigt att inte lägga ut det till budgivning. Skattebetalarna kan ha gått miste om 50 miljoner kronor när de sålde till det lägre beloppet, säger Linda Larsson (S).

Socialdemokraterna kräver nu svar från den politiska majoriteten på tre frågor:

1. Hur kan den oberoende revisionsrapporten och en professor i förvaltningsrätt komma fram till två så olika slutsatser? Hade inte den oberoende utredningen av Stadshusaffären tillgång till alla fakta? De kan omöjligt ha kommit fram till att affären inte var olaglig om de haft samma underlag som UG.

2. Teknik- och fastighetsförvaltningen hade förberett för budgivning, men ombads avbryta detta arbete. Vem tog det beslutet och varför? När och i vilket sammanhang togs beslutet?

3. Kommunen träffar potentiella nyetableringar regelbundet och det måste säkerställas att allt går rätt till och att ingen får förtur på grund av vänskapsband.

– Den bredare bild av affären som Uppdrag Granskning lagt fram ger oss all anledning till oro. Den pekar på vänskapskorruption och olagligheter. Vi måste vara säkra på att sådana här beslut tas på rätt sätt och att det inte finns några gräddfiler för dem som har rätt kontakter, säger Linda Larsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlstad Stadshus sålt

Mer i ämnet