Julian berättar om känslorna efter att flera av hans kompisar nu fått flytta när Migrationsverket lämnar. Foto: SVT

Stålbad för skolorna i Säffle

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets beslut att lämna Värmland helt och hållet påverkar många kommuner kraftigt. I Säffle har hela 100 barn tvingats flytta, och det får stora konsekvenser för skolorna.

Det är terminsstart på Höglundaskolan i Säffle, men i år är allt inte riktigt som vanligt. Trettio elever har försvunnit från skolan. I tolvårige Julian Lans klass saknas sju barn.

– Vi har förlorat flera kompisar som har tvingats flytta eftersom de inte haft några lägenheter när Migrationsverket har lagt ner dem, förklarar han.

Vilma Forslund fyller i:

– Vi har förlorat väldigt många klasskamrater och det är tråkigt!

Färre vuxna

Och färre barn betyder mindre resurser till skolan som gått från tre klasser per årskull till två, och även tvingats till personalneddragningar.

– Barnen får fler kompisar runt sig i klassrummet, men det blir samtidigt färre vuxna som stöd i klasserna, säger rektor Johan Lundh.

Totalt tappar skolorna i Säffle 100 barn när Migrationsverket säger upp alla sina lägenheter och lämnar orten helt.

Organisationen ses över

För skolorna väntar nu tuffa tider.

– Rent ekonomiskt genomgår vi ett stort stålbad just nu, där vi verkligen ser över organisationen, slår samman klasser och lämnar lokaler, säger Erica Andrén, som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.

Men förändringen gäller inte bara Säffle.

”Får stora konsekvenser”

Sammanlagt säger Migrationsverket upp 5400 platser i lägenheter runt om i landet  år, och lämnar län som Värmland och Jämtland helt.

Enligt myndigheten är förändringen nödvändig både på grund av det minskade antalet asylsökande i Sverige, och för verksamhetens kvalitet och kostnadseffektivitet.

Men för värmländska kommuner som Filipstad och Säffle, där Migrationsverket haft verksamhet i årtionden, innebär förändringen både tomma lägenheter och tomma bänkar i skolorna.

– Det får väldigt stora konsekvenser för oss, säger Erica Andrén.

– Vi tvingas avveckla både lokaler och personal och barnen får nya klasser och lärare.

Men kan man inte förstå att Migrationsverket måste dra ner när det kommer färre människor till Sverige?

– Absolut. Och jag förstår att de försöker vara så effektiva som möjligt. Men jag tänker att man kunde ha gjort det i ett längre perspektiv och låtit de som redan är här och har rotat sig bo kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.