två kvinnor i vårdkläder och chattskylt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Sundell (t.v.) och Erica Gauffin (t.h.) från Region Värmland svarade under torsdagen på publikens frågor, bland annat vilka signaler man som anhörig bör vara uppmärksam på. Foto: SVT

Experternas svar: ”Därför pratar vi inte direkt om BMI”

Uppdaterad
Publicerad

Vilka signaler ska man vara uppmärksam på som anhörig, vad kan man göra – och vilken hjälp kan man få? Idag svarade Erica Gauffin och Lotta Sundell inom Region Värmlands ätstörningsvård på många av de frågor som skickats in, även om tiden inte räckte till att ge alla svar.

Bland frågorna fanns funderingar kring hur lång väntetiden är för att få hjälp och hur man kan stötta den som har tydliga problem.

Någon undrade också om det är bra att sätta upp mål för den som har uttalad anorexia, till exempel en resa om man klarar att äta rätt under en tid.

Och är det rätt att prata om BMI med barn, eller om det triggar barnet till att banta? Ska man slänga bort vågen och sluta prata vikt hemma.

Se några tips i klippet ovan eller alla frågor och svar i chatten nedan.

Ställ dina frågor om ätstörningar – experterna svarar

Nu har klockan passerat 13.00 och vi avrundar denna chatt.
Tack för visat intresse och många bra frågor.

Sara • Ville bara säga STORT tack för er tid och kompetens. Jobbar med ungdomar och har själv varit drabbad av ätstörning. I dag är jag helt frisk och njuter av mat. Men var en tid så sjuk att jag var inlagd i slutenvården.

Det var tack vare människor som ni, kloka, varma personer som vågade benämna som jag är där jag är i dag. Till dig som mår dåligt vill jag säga - det finns hopp!

Stort tack för din feedback och tack för att du delger att det finns hopp.

Nils • Vår ena son har en ätstörning och det påverkar även andra i familjen. T ex mormor och halvsyster som känner oro och har funderingar. Kan man få någon slags anhörigstöd? Hur i så fall? Det har varit en väldigt tuff tid. Det är en som stor kris i familjen.

När man har kommit till enheten för ätstörningar brukar vi alltid erbjuda anhörigstöd. Viktigt att flera i familjen får stöd och råd. Att man är flera som kan hjälpas till. Om ni inte har fått stöd så ska ni efterfråga det.

Oskar • Hej, jag har ingen ätstörning vad jag vet. Men kan ändå få ångest om jag t ex äter en chokladkaka på helgen. Det blir mycket tankar om att det är "onyttigt och fel". Vet inte riktigt hur hantera det här? Tränar mycket och följer en del konton på Instagram där det är mkt råd om kosten.

Börja med att ta bort kontona på Instagram. Sedan kan det vara bra att uppsöka hjälp för att få råd om hur du kan hantera din ångest om den tar över till den grad att du mår dåligt över en chockladkaka. Om tankarna kring mat och vikt upptar för mycket tid av vardagen kan man behöva hjälp och stöd.

Ingrid • Hej! Jag funderar på vad ni tror att den fokus som tex skolhälsovården och även vc lägger på tex barnfetma, barn som har ett högt BMI kan verka som bidragande faktor? Jag kan tycka att man inom sjukvården har ett väldigt fokus på BMI och ibland uttrycker sig väldigt oförsiktigt om barns eventuella övervikt. Förstår att det är viktigt att fokusera på bra matvanor osv, men ibland känns det somatt man stigmatiserar övervikt hos barn. vore intresant att höra vad ni anser om saken.

På enheten för ätstörningar pratar vi inte direkt om BMI. Vi har en frisk vikt som är satt av läkare som vi utgår efter. Vi ser på helheten.

Lisette • Hej! Vår dotter har fått problem med aptit och ätande efter att farfar plötsligt dog. Kan en svår händelse vara utlösande för problem kring maten?

Ja det kan det och det är därför viktigt för föräldern att vara vaksam på hur länge detta pågår. Våga benämn det och prata öppet om att du ser att aptiten är sämre och hur ni tillsammans kan hitta något hon är sugen på. Det kan även vara ett bra tillfälle att göra något tillsammans i en svår period för henne.

Lena • Jag upplever att vi med Anorexi tävlar mot varandra. Att alla kämpar för att väga minst och jämföra med varandra. Varför är det så? Hur kan det bli som en tävling?

Det är ätstörningen som sjukdom som talar och då blir det som en tävling. Viktigt att man får hjälp med det.

kajsa • Vad räknas som ätstörning? Känns som att unga och barn som lider av fetma inte klassas där, vart kan de få hjälp? Det är ju en ätstörning, men oftats när man pratar om ätstörning är det anorexia.

Det finns en mottagning för övervikt hos barn (obesitasmottagning) och dit behövs också remiss.

Alex • Hur kan man förebygga ätstörningar?

En bra ingång till mat som är "äta allt men inte alltid" kan minska risken att hamna i en ätstörning. En central faktor som påverkar risken för en ätstörning är förändringar i sitt ätande med syftet att gå ner i vikt. För att förebygga ätstörningar kan det alltså vara viktigt att inte gå på en diet i viktminskningssyfte eller utesluta näringsämnen.

Johnny • Vad anser ni om att man ska använda dieter?

Det man kan tänka på är att barn gör som föräldrarna gör och inte säger. Våra rekommendationer är att utgå från hälsomyndighetens rekommendationer.

Ätstörningar och hjälp – hit kan du vända dig

  • Ideella föreningen Shedo – en förening som stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Kontakta Shedo på en särskild jourmejl eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra i dag.
  • Frisk & fri Riksföreningen mot ätstörningar – du som är närstående till någon som har en ätstörning kan kontakta Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet. Det finns flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon.
  • Ätstörningslinjen 020-20 80 18
  • Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.